Over het brein

De hersenen

brain infographicDe mens, de homo sapiens, heeft relatief grote hersenen in vergelijking tot andere zoogdieren. De ontwikkeling van onze hersenen heeft zich al lang geleden ingezet.

De jagers en verzamelaars waar wij afstammelingen van zijn leefden in het Paleolithisch tijdperk, een periode die meer dan 2 miljoen jaar geleden begon en ongeveer 10.000 jaar geleden eindigde. In dit tijdvak hebben onze voorouders zich langzaamaan ontwikkeld tot moderne mensen.

Tijdens het Paleolithicum ontstond de Homo erectus, een rechtop lopende hominide (vroege mensachtige) die onder andere met behulp van stenen werktuigen begon te jagen op grotere dieren.

Gedurende de evolutie van de Homo erectus nam de hersenomvang van onze voorouders een enorme spurt en ontwikkelden zich van zo’n 600cc naar 900cc.

In de periode die volgde zette de vergroting van het brein zich voort: de hersenomvang van de eerste Homo sapiens, die zo’n 200.000 jaar geleden voor het eerst voorkwam, was 1150cc en de grootte van de hersenen van huidige moderne mensen is ongeveer 1350cc.

Lees hier verder over omega-3-vetzuren en het brein…

Psychische klachten aanpakken? Neem vrijblijvend contact op met therapeut Evelyn >

Be Sociable, Share!