Info over stress en burn-out

Stress: een beruchte mood buster

Overworked and tired young woman in front of computerStress staat met stip op nummer één in het rijtje van veroorzakers van stemmingsklachten zoals depressie, slaapproblemen, angsten en andere psychische en fysieke klachten en aandoeningen.

Of het nu gaat om werkstress, relatiestress, keuzestress of kerststress, iedereen heeft er wel eens last van. Een overvolle agenda, een torenhoge werkdruk, dagelijkse filestress of zorgen over de huizencrisis maken dat mensen zich onrustig, moe, opgejaagd of prikkelbaar kunnen voelen.

Stress kan een grote impact hebben op praktisch elk aspect van je gezondheid en kan ook een depressie, slaapproblemen, een lage weerstand of angsten tot gevolg hebben.

Waarom is stress nu zó ziekmakend is en het een van de grootste, zo niet de grootste risicofactor is voor het ontstaan van stemmingsklachten?

Hulp bij stress? Neem contact op

Of lees hier verder over de behandeling van burn-out.

Wat is stress?

Stress is een verandering van het natuurlijke evenwicht van het lichaam, het doet een beroep op je aanpassingsvermogen.

Bij stress denken we vaak alleen aan psychologische stress, maar ook een infectie, verkeerde voeding of te weinig beweging zijn stressoren voor het lichaam. Hoe flexibeler en gezonder je bent, des te sneller zit je bij veranderingen of stress weer lekker in je vel.

Als ik schrijf over stress dan doel ik op het soort stress waar je last van hebt. Ongezonde stress gaat meestal samen met een tekort aan energie. Het lichaam heeft te weinig energie voor handen om alle interne processen goed draaiende te houden. Dit kan zich uiten in een onrustig gevoel, prikkelbaarheid, slaapproblemen of een slechte concentratie.

Hoeveel stress je aankunt, hangt onder meer af van je belasting en belastbaarheid. Lees meer…

Neem vrijblijvend contact op met coach & therapeut Evelyn >