Orthomoleculaire therapie Amsterdam

Wat is orthomoleculaire therapie?

Orthomoleculaire therapie, ook wel orthomoleculaire geneeskunde genoemd, staat voor het ondersteunen van het lichaam door organen te voorzien van optimale hoeveelheden vitaminen, mineralen, eiwitten, vetten en koolhydraten. Binnen de orthomoleculaire therapie wordt gestreefd naar de juiste hoeveelheden van biochemische stoffen, die van nature in het lichaam voorkomen.

Linus Pauling: de grondlegger orthomoleculaire geneeskunde

Door wie is de orthomoleculaire therapie ontwikkeld?

De Amerikaanse professor en tweevoudig nobelprijswinnaar Linus Carl Pauling (1901-1994) was de oprichter van de orthomoleculaire geneeskunde. Pauling was een scheikundige, biochemicus en fysisch chemicus.

Linus Pauling was de enige persoon die twee ongedeelde Nobelprijzen ontving – voor chemie in 1954 en voor vrede in 1962. Pauling publiceerde meer dan 1200 boeken en papers over diverse onderwerpen. Hij is vooral bekend geworden door zijn werk op het gebied van kwantumchemie en biochemie. Hij hield zich onder andere bezig met het verklaren van ingewikkelde chemische verbindingen, zoals van eiwitten.

In zijn latere leven hield Pauling zich vooral bezig met de werking van vitaminen. Hij concludeerde dat hoge doseringen vitaminen in de regel niet toxisch zijn, in tegenstelling tot reguliere medicatie. Hij hield zich met name bezig met hoge doseringen vitamine C ter voorkoming van ziekte.

Orthomoleculaire geneeskunde, wat betekent dat?

Professor Linus Pauling introduceerde in 1968 voor het eerst de term ‘orthomoleculaire geneeskunde’ in het wetenschappelijke tijdschrift Science. ‘Ortho’ komt van het Grieks en betekent ‘juist’, recht, gezond’. ‘Moleculair’ verwijst naar de moleculen in het lichaam.

Linus Pauling omschreef orthomoleculaire geneeskunde als de behandeling van ziekte door organen te voorzien van een optimale moleculaire omgeving en de juiste concentraties van stoffen die normaal in het lichaam aanwezig zijn.

Orthomoleculair therapeuten gaan er vanuit dat aandoeningen eerder zullen genezen bij de juiste hoeveelheden vitamines, mineralen, sporenelementen, eiwitten, vetten en koolhydraten in het lichaam.

Neem contact op voor meer informatie >

Voeding als medicijn

Binnen de orthomoleculaire therapie wordt voeding ingezet als medicijn voor lichaam en brein. Dat voeding een geneeskrachtige werking heeft, werd al duidelijk door de uitspraak van de Griekse arts Hippocrates (460 – 370 v. Chr.). Hippocrates wordt beschouwd als de grondlegger van de Westerse geneeskunde.  Van hem komt de beroemde uitspraak “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding”.

Frappant is wel dat regulier artsen zelden voeding als medicijn inzetten.

Advies over voedingssupplementen

Adviseren over de juiste voeding is dus een belangrijke taak van orthomoleculair therapeuten. Naast voeding gebruikt de orthomoleculaire therapie optimale doseringen van vitaminen, mineralen, eiwitten, vetten, kruiden en andere bioactieve stoffen.

Een ‘optimale dosering’ betekent niet per definitie dat er altijd een hoge dosering van bepaalde nutriënten worden ingezet. Het gaat om balans en tussen stoffen en de juiste verbindingen en verhoudingen van vitaminen, mineralen, kruiden en andere natuurlijke substanties.

Het gaat binnen de orthomoleculaire geneeskunde om doseringen die afgestemd zijn op jouw persoonlijke situatie en levensstijl. Iemand die veel sport of veel stress heeft, zal bijvoorbeeld meer eiwitten en magnesium verbruiken. Een persoon met maagklachten zal eerder de ontzuurde vorm van vitamine C (ascorbaat) aangeraden krijgen – in plaats van de zure vorm van vitamine C (ascorbinezuur), die weer heel geschikt is bij blaasontsteking bijvoorbeeld.

Neem contact op voor meer informatie >

Onderzoek binnen de orthomoleculaire therapie

De orthomoleculaire geneeskunde gebruikt verschillende methodes om onderzoek te doen naar de oorzaak van klachten en het achterhalen van voedingsdeficiënties. Hierbij kun je denken aan laboratoriumonderzoek (bijvoorbeeld bloedonderzoek of ontlastingsonderzoek), aanvullende gevalideerde vragenlijsten, testen en apparatuur.

Echter, binnen de orthomoleculaire opleidingen wordt vooral een goede anamnese (vraaggesprek over voedingspatroon, ziektegeschiedenis, klachten etc) aangeleerd om bijvoorbeeld tekorten in vitaminen en mineralen op te kunnen sporen en de oorsprong van klachten te achterhalen. Orthomoleculaire therapie is echt mensenwerk en het effect hangt dus voor een groot deel af van de scherpte, ervaring, doortastendheid en observationele en communicatieve skills van de therapeut.

Al is een therapeut nog zo goed op het vlak van biochemie, als iemand geen impertinente vragen durft te stellen, signalen mist en niet empathisch is, zal de behandeling minder effectief zijn. Echt kunnen luisteren, verbinding maken, open vragen stellen en coachen zijn vaardigheden die goede orthomoleculair therapeuten bezitten.

Orthomoleculaire therapie, een holistische benadering

Orthomoleculaire therapie valt onder de natuurgeneeskunde. Het is een holistische therapie en het beperkt zich dus zeker niet alleen tot voeding of het adviseren van supplementen.

Binnen de orthomoleculaire therapie kijken we naar de gehele mens, functionerend in zijn of haar context.

Hoe zit je in je vel? Beweeg je genoeg? Ben je happy met je leven? Haal je voldoening uit je werk? Is er sprake van onverwerkte trauma’s of een negatieve mindset? Zorg je goed voor jezelf? Hoe is de relatie met je ouders? Heb je borstvoeding gehad? Was er sprake van early life stress?

Stressoren in de brede zin worden in kaart gebracht en waar mogelijk aangepakt.

In mijn praktijk Boost your Mood in Amsterdam combineer ik orthomoleculaire therapie met life coaching en EMDR.

Orthomoleculaire geneeskunde: wetenschappelijk of niet?

Orthomoleculaire therapie wordt bij verzekeraars vaak weggezet onder het kopje ‘alternatieve therapie’. Persoonlijk vind ik ‘complementaire therapie’ een beter gekozen term. Het is een aanvullende therapie, die prima ingezet kan worden naast reguliere behandelingen.

Bovendien heeft het woord alternatief ook de associatie dat orthomoleculaire therapie niet wetenschappelijk bewezen is. Echter, er wordt ontzettend veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de stoffen waar orthomoleculair therapeuten mee werken. Van veel nutriënten, zoals selenium en co-enzym Q-10*, is inmiddels de werkzaamheid bij diverse klachten bewezen.

Meer weten over orthomoleculaire therapie Amsterdam?

Ben je op zoek naar gedegen orthomoleculair advies door een ervaren therapeut en coach? Neem dan contact op of plan een afspraak in mijn praktijk Boost your Mood in Amsterdam!

Maak een afspraak! >

*https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0167527312005931

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.