Vitamine D tekort in Nederland

Heb je een vitamine D tekort?

Als orthomoleculair therapeut krijg ik vaak de vraag hoe groot nu eigenlijk de kans is dat je een vitamine D tekort hebt?

Nederland is één van de meest bewolkte landen ter wereld. Mensen die in een tropisch klimaat wonen, maken veel meer vitamine D aan dan mensen die in Nederland leven.

De kans op een vitamine D tekort is, zeker de wintermaanden, best reëel. Om vitamine D aan te maken moet de zonkracht meer dan 3 zijn. Dit betekent dat het in Nederland in de maanden november tot en met maart praktisch onmogelijk is om voldoende vitamine D aan te maken (zie afbeelding onder).

Bron RIVM

Factoren die de zonkracht bepalen zijn de invalshoek van de zonnestralen op de aarde (de breedtegraad) en bewolking of smog in de atmosfeer. Op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kun je de actuele zonnekracht zien en lees je ook wanneer je kans loopt op schade aan je huid door zonneverbranding.

Zelfs in de zomermaanden wanneer je overdag weinig buiten komt, bestaat er een kans dat je te weinig vitamine D aanmaakt. Bovendien gaat het gebruik van zonnebrandcrème (boven factor 8) de vorming van vitamine D tegen.

Ook mensen met een donkere huidskleur maken minder vitamine D aan. Regelmatig kort zonnen, hoort wat mij betreft absoluut thuis in een plan van aanpak om stemmingsklachten te lijf te gaan. Hiermee bedoel ik niet dat je de hele dag op het strand moet gaan liggen bakken. Als je een lichte huid hebt, kun je op een mooie, heldere zomerse middag met een kwartiertje buiten zijn (met deels ontblootte armen en benen) al snel 25 mcg vitamine D aanmaken.

Wat nu als je lange dagen op kantoor werkt en de regen net in jouw vakantie wekenlang met bakken uit de hemel komt? Je zou kunnen overwegen om af en toe bij een goede zonnestudio onder een solarium te duiken. Hoewel de meeste zonnebanken de UV-B stralen die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van vitamine D eruit hebben gefilterd, worden bij mensen die regelmatig gebruik maken van een zonnebank toch hogere vitamine D waarden gemeten.

Bovendien zijn er zonnestudio’s die hun zonnebanken hebben toegerust met speciale vitamine D lampen. Aan te veel zonnen (in de zon of onder een solarium) kleven ook weer gezondheidsrisico’s. Verreweg de meest praktische en veilige oplossing is het innemen van vitamine D als voedingssupplement. Raadpleeg hiervoor eventueel een orthomoleculair therapeut.

Gebruik en dosering vitamine D

In meeste vitamine D supplementen zit de stof cholecalciferol, de natuurlijke vorm van vitamine D3. Hoeveel vitamine D3 moet je slikken als je last hebt van stemmingsklachten? Ik raad aan om in ieder geval in de wintermaanden (november tot en met maart) 20 mcg (of 800 IE) vitamine D per dag in te nemen. Dit is een relatief lage, veilige basisdosering die je stemming in de winter een extra boost geeft.

Als je exact wilt weten hoeveel vitamine D je nodig hebt, adviseer ik je om middels bloedonderzoek je vitamine D-waarde te laten bepalen. Dit kan via de huisarts of via mijn praktijk voor orthomoleculaire therapie en life coaching. Met de uitkomsten van dit onderzoek kan een orthomoleculair therapeut je precies vertellen hoeveel vitamine D je moet slikken om uit te komen op een optimale status van 80 nmol/l.

Gebruikte afkortingen en maateenheden vitaminen
g = gram = 1.000 milligram = 1.000.000 microgram
mg = milligram = 1/1.000 gram
mcg = microgram = 1/1.000.000 gram = μg
μg = 1/1.000.000 gram = microgram
IE = Internationale Eenheid, 40 IE = 1 μg
nmol/l = nanomol per liter

Vitamine D3 is in elke drogisterij te koop als druppels, capsules of pilletjes. Vaak zit vitamine D ook al in kleine hoeveelheden aan multivitaminen toegevoegd. Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine en hoort dus voor een goede opname in een met olie gevulde capsule te zitten. Je kunt vitamine D op elk gewenst tijdstip innemen. Aangezien het lichaam de in vet oplosbare vitamines kan opslaan, kun je ook de benodigde hoeveelheid vitamine D voor een week in één keer innemen.

Voor advies raad ik je aan contact op te nemen met een orthomoleculair therapeut.

Wil je meer weten over vitamine D?

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie met orthomoleculair therapeut Evelyn 06-81190606 >

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.