Keuzevrijheid of keuzestress?

Smiling coupleMensen in een dertigersdip hebben dikwijls een haatliefde verhouding met keuzevrijheid. Enerzijds voelen zij een sterke druk om uit het onbegrensde aantal mogelijkheden de beste optie te moeten kiezen. Anderzijds vinden zij het een prettig idee dat zij nog alle kanten opkunnen in hun leven. Uit angst interessante alternatieven mis te lopen of de verkeerde keuze te maken, houden dertigers liever alle ballen in de lucht.

Contact

Daar komt nog eens bij dat de meeste dubbende dertigers ontvankelijk zijn voor externe prikkels, maatschappelijke trends en meningen van anderen. Een eigen maatstaf of richting in het leven ontbreekt nog.

Om in de beslisfase van je leven om te kunnen gaan met externe keuzevrijheid, met de talloze kansen en mogelijkheden die er zijn, en om weerstand te kunnen bieden aan alle verleidingen en de eisen die de maatschappij aan je stelt, is het noodzakelijk dat je eerst vanbinnen autonoom wordt, dat je intern vrij bent, en dat je op een authentieke manier je leven vormt weet te geven. Het hebben van zo veel keuzes rond je dertigste is dus alleen hanteerbaar als je op een persoonlijke wijze invulling weet te geven aan al die mogelijkheden. Wanneer een eigen koers ontbreekt, raak je gemakkelijk gedesoriënteerd in het doolhof van keuzes en word je een speelbal van een vaak prestatiegerichte en veeleisende omgeving.

Neem vrijblijvend contact op met dertigersdilemma coach & therapeut Evelyn >

Lees meer over keuzestress…