Testen op intoleranties, allergieën en overgevoeligheden

Voedingsintoleranties?

Opsporen voedingsintoleranties

Een voedingsintolerantie betekent dat je een bepaald voedingsmiddel niet kunt verdragen. Reacties op voedingsmiddelen kunnen op alle leeftijden ontstaan en verschillende klachten veroorzaken.

Vaak is een overgevoeligheid voor voeding lastig op te sporen aangezien er meestal niet direct klachten ontstaan, zoals dit bij een allergie wel het geval is. Bovendien kan ook ‘gezonde’ voeding een reactie uitlokken als er sprake is van een verzwakte darm.

Het laten onderzoeken van voedingsintoleranties kan bijzonder interessant zijn als er sprake is van vage, onbegrepen klachten.

Wanneer voedingsintoleranties laten onderzoeken?

Voedingsintoleranties kunnen mogelijk zeer uiteenlopende fysieke en mentale klachten veroorzaken zoals:

  • Eczeem, acne en andere huidklachten
  • Buikpijn, het prikkelbare darm syndroom (PDS)
  • Chronische vermoeidheid
  • Constipatie, diarree
  • Misselijkheid
  • Duizeligheid
  • Fibromyalgie
  • Stemmingswisselingen
  • Haaruitval
  • Hoofdpijn / migraine
  • Hyperactiviteit / ADHD
  • Prikkelbaarheid en angsten
  • Infectiegevoeligheid
  • Jeuk-/ roodheid
  • Spier-/ gewrichtspijn
  • Spiertrekkingen
  • Winderigheid / opgeblazen gevoel

Voedingsintoleranties laten testen

De volgende testen om voedingsintoleranties op te sporen, zijn aan te vragen:

  • Prescreening: 7 veel gegeten voedingsmiddelen (test op IgG1-4 als op IgG4) en het totale IgE (allergieën) wordt gemeten.
  • Prescreening uitgebreid (3 in 1 test): 31 veel gegeten voedingsmiddelen (test op IgG1-4 als op IgG4) plus het totale IgE wordt gemeten, dit zegt iets over de aanwezigheid van allergieën.
  • Kleine voedingsscreening: 24 meest voorkomende voedingsmiddelen (IgG1-4 of IgG4)
  • Daily’s (kruiden, veelgebruikte nutriënten): 88 voedingsmiddelen (IgG1-4 of IgG4)
  • Melk/eieren screening: 24 voedingsmiddelen (IgG1-4 of IgG4)
  • Granen/noten screening: 40 voedingsmiddelen (IgG1-4 of IgG4)
  • Vlees/vis screening: 40 voedingsmiddelen (IgG1-4 of IgG4)
  • Fruit/groenten screening: 88 voedingsmiddelen (IgG1-4 of IgG4)

In de praktijk raad ik meestal de prescreening uitgebreid aan (31 voedingsmiddelen plus totaal IgE). In de meeste gevallen is dat afdoende om de grootste verstoorders op het gebied van voeding te identificeren.

De kosten voor de prescreening uitgebreid plus totaal IgE zijn € 155,- (plus € 18,- voor het bloedprikken).

Zie hier een voorbeeld van de prescreening uitgebreid plus totaal IgE:

Meer weten over het testen van voedingsintoleranties?

In totaal kunnen er 287 voedingsmiddelen getest worden.

Start diagnostiek screening voedingsmiddelen:

Prescreening intoleranties met de zeven meest voorkomende voedingsmiddelen. Ieder voedingsmiddel wordt uitgesplitst als IgG1-4 en IgG4 reactie. De volgende voedingsmiddelen worden getest:

  • AARDAPPELEN
  • APPEL
  • CASEÏNE
  • EI (KIP)
  • KIWI
  • MELK
  • TARWE

De prescreening intoleranties is dus een ‘vooronderzoek’ om te bepalen of er uitgebreider onderzoek nodig is en welke voedingsmiddelen (categorieën) er onderzocht moeten worden.

De resultaten van de prescreening worden binnen twee weken door het lab naar naar Boost Your Mood gemaild. Op basis hiervan besluiten we of er vervolgonderzoek wordt ingezet. Stoppen we het onderzoek (omdat er weinig intoleranties uit de prescreening komen) of gaan we verder testen? Uiteraard bepaal je dit helemaal zelf, je zit nergens ‘aan vast’ naar aanleiding van de prescreening.

Het vervolgonderzoek voor voedingsintoleranties kan gedaan worden met het zelfde bloedmonster, je hoeft dus maar 1 x bloed te laten prikken.

Hieronder kun je lezen hoe de verdere diagnostiek verloopt naar aanleiding van de prescreening.

Kleine voedingsscreening met 24 voedingsmiddelen

Deze screening is aanbevolen voor milde reacties (reactie 2) en test de 24 meest voorkomende voedingsmiddelen. IgG1-4 of IgG4 reacties worden getest, afhankelijk van wat er uit de prescreening naar vorig is gekomen. Hierdoor heb je, in combinatie met de  voedingsmiddelen vanuit de prescreening, inzicht in de 31 meest voorkomende voedingsmiddelen.

De volgende voedingsmiddelen worden in de kleine voedingsscreening getest:

  • ACACIA
  • HONING
  • BANAAN
  • CURRY (POEDER)
  • SPELT
  • ERWTEN (GROEN)
  • AARDBEI
  • PINDA
  • HAVER
  • HAZELNOTEN
  • EIWIT
  • KABELJAUW
  • WORTEL
  • KNOFLOOK
  • PEPER MIX (GROEN, ZWART, WIT)
  • PAPRIKA
  • CHILI
  • RIJST
  • RUNDVLEES
  • ROGGE
  • SCHOL
  • VARKENSVLEES
  • SINAASAPPEL
  • SOJA BONEN
  • TOMAAT

Melk/eieren screening met 24 voedingsmiddelen

Deze screening is aanbevolen bij klasse 3, 4 of 5 reacties vanuit een positieve prescreening op melk, caseïne en ei. IgG1-4 of IgG4 reacties worden getest, afhankelijk van wat er uit de prescreening voedingsintoleranties naar vorig is gekomen.

De volgende voedingsmiddelen worden in de melk/eieren screening getest:

  • BETA-LACTOBULINE
  • ALPHA-LACTALBUMINE
  • CAMEMBERT
  • EDAMMER KAAS
  • EMMENTALER KAAS ROOMKAAS
  • GOUDSE KAAS
  • KIP
  • EIGEEL EIWIT
  • YOGHURT (MAGER)
  • MOZZARELLA (MELK VAN BUFFELKOEIEN)
  • OVOALBUMINE
  • OVOMUCOID
  • PARMEZAANSE KAAS
  • SLAGROOM (ZOET)
  • WEI
  • SCHAPENKAAS
  • SCHAPENMELK
  • KWARK
  • PAARDENMELK
  • TILSITER KAAS
  • KWARTEL EI
  • GEITENKAAS
  • GEITENMELK

Granen/noten screening met 40 voedingsmiddelen

Deze screening is aanbevolen bij klasse 3, 4 of 5 reacties vanuit een positieve prescreening op aardappels of tarwe. IgG1-4 of IgG4 reacties worden getest, afhankelijk van wat er uit de prescreening naar vorig is gekomen.

De volgende voedingsmiddelen worden in de granen/noten screening getest:

  • AMARANT BOON (GROEN)
  • BOON (WIT)
  • BOEKWEIT
  • CASHEWNOOT
  • CHIAZAAD
  • SPELT
  • EENKOREN
  • ERWT
  • PINDA
  • GERST
  • GLUTEN
  • SPELT
  • HAVER
  • HENNEPMEEL
  • GIERST
  • ZWARTE BES
  • KAMUT
  • KIKKERERWTEN
  • KIDNEY BONEN
  • LIJNZAAD
  • LINZEN
  • MACADAMIA NOTEN
  • MAÏS
  • AMANDEL
  • KASTANJE
  • MAANZAAD
  • PARANOTEN
  • PECANNOTEN
  • PIJNBOOMPITTEN
  • PISTACHENOTEN
  • QUINOA
  • RIJST
  • ROGGE
  • SESAM (WIT)
  • SOJA
  • ZONNEBLOEMPITTEN
  • TARWE
  • CEDERNOTEN

Vlees/vis screening met 40 voedingsmiddelen

Voedingsintolerantie test voor vis en vlees. Deze screening is aanbevolen bij klasse 3, 4 of 5 reacties vanuit een positieve prescreening op ei (kip) of vanuit de kleine voedingsscreening op varkensvlees, rundvlees of vis. IgG1-4 of IgG4 reacties worden getest, afhankelijk van wat er uit de prescreening naar vorig is gekomen.

De volgende voedingsmiddelen worden in de vlees/vis intolerantie screening getest:

  • PALING
  • OESTER
  • INKTVIS
  • EEND
  • RIVIERKREEFT
  • GANS
  • GARNAAL
  • GEELVINTONIJN
  • SNOEK
  • HEILBOT
  • HARING
  • KIP
  • KREEFT
  • KABELJAUW
  • KONIJN KARPER
  • KAVIAAR (ZWART)
  • ZALM (ATLANTISCHE OCEAAN)
  • LAM
  • RIVIERKREEFT
  • MAKREEL
  • MOSSEL
  • PAARD
  • KALKOEN
  • REGENBOOGFOREL
  • HERT
  • RUNDVLEES
  • ROODBAARS
  • ANSJOVIS
  • SARDINE
  • SCHELVIS
  • SLAK
  • SCHOL
  • VARKENSVLEES
  • TONG
  • GARNAAL
  • KWARTEL
  • WILDZWIJN
  • SNOEKBAARS

Fruit/groenten met 88 voedingsmiddelen

Voedingsintolerantie test voor fruit en groente. IgG1-4 of IgG4 reacties worden getest, afhankelijk van wat er uit de prescreening naar vorig is gekomen.  Deze screening is aanbevolen bij klasse 3, 4 of 5 reacties vanuit een positieve prescreening op appel, kiwi of aardappel.

De volgende voedingsmiddelen worden in de fruit/groenten screening getest:

  • VELDBOON
  • ALFALFA
  • ANANAS
  • ABRIKOOS
  • ARTISJOK
  • AUBERGINE
  • OESTERZWAM
  • AVOCADO
  • BAMBOESCHEUTEN
  • BANAAN
  • ZOETE AARDAPPEL
  • PEER
  • BOSBES
  • BLOEMKOOL
  • BROCCOLI
  • BRAAMBES
  • CHAMPIGNON
  • WITLOF
  • CHINESE KOOL
  • DADELS
  • ANDIJVIE
  • AARDBEIEN
  • VIJGEN
  • VELDSLA
  • VENKEL
  • GRANAATAPPEL
  • GRAPEFRUIT
  • BOERENKOOL
  • GUAVE
  • KOMKOMMER
  • FRAMBOOS
  • SUIKERMELOEN
  • BES (ROOD)
  • AALBES (ZWART)
  • CARAMBOLA
  • WORTEL
  • KOOLRABI
  • KOKOSNOOT SLA
  • POMPOEN
  • LIMOEN
  • LYCHEE
  • MANDARIJN
  • MANGO
  • SNIJBIET
  • PASSIEVRUCHT
  • MIERIKSWORTEL
  • MIRABELLEN
  • NECTARINE
  • OLIJF  (ZWART)
  • SINAASAPPEL
  • PAPAJA
  • PEPER
  • PASTINAAK
  • PEPERONI
  • CANTHAREL
  • PERZIK
  • PRUIM
  • PREI
  • CRANBERRY
  • KWEEPEER
  • RADIJS
  • RETTICH
  • RABARBER
  • ROMANESCO
  • SPRUITJES
  • ROZIJNEN
  • RODE BIET
  • DUINDOORNSAP
  • SJALOT
  • SCHORSENEREN
  • SELDERIJ (KNOL)
  • SHARON
  • ASPERGES
  • SPINAZIE
  • KRUISBES
  • KOOLRAAP
  • BOLETUS
  • ZOETE KERS
  • TOMAAT
  • WATERMELOEN
  • DRUIF (GROEN)
  • KOOL
  • SAVOOIKOOL
  • CITROEN
  • COURGETTE
  • UI

Daily’s met 88 voedingsmiddelen

Voedingsintolerantie screening van dagelijks veel gebruikte nutriënten zoals kruiden, glutamaat E621, gluten.

Deze screening is nuttig bij klasse 3, 4 of 5 reacties in de prescreening op één of meer voedingsmiddelen. IgG1-4 of IgG4 reacties worden getest, afhankelijk van wat er uit de prescreening naar vorig is gekomen. De Daily’s screening bevat voedingsmiddelen die dagelijks geconsumeerd worden (soms onbewust).

Bovendien is het nuttig om een  Daily’s screening IgG1-4 te laten uitvoeren als de prescreening geen significante reacties vertoont, maar de kliniek een voedselafhankelijk reactiebeeld aantoont.

De volgende voedingsmiddelen worden in de Daily’s screening getest:

  • AGAR
  • ESDOORN SIROOP
  • ACACIA HONING
  • ALOE VERA
  • ANIJS
  • ASPARTAAM
  • BAKKERSGIST
  • VALERIAAN
  • WILDE KNOFLOOK
  • BASILICUM
  • HONING
  • ASPARTAM
  • BIERGIST
  • BRANDNETEL
  • CARRAGEENAN
  • CAYENNEPEPER
  • KERRIEPOEDER
  • DILLE
  • SAFFLOEROLIE
  • DRAGON
  • VENKELZAAD
  • GELATINE
  • KRUIDNAGEL
  • GLUTAMAAT
  • GLUTEN
  • GUARGOM
  • ROZENBOTTELS
  • HIBISCUS
  • HOP
  • GEMBER
  • JOHANNESBROODPITMEEL
  • KOFFIEBOON
  • CACAOBOON
  • KAMILLE
  • KAPPERTJES
  • KARDEMOM
  • KERVEL
  • KNOFLOOK
  • KORIANDERZAAD
  • WATERKERS
  • KOMIJN
  • KARWIJZAAD
  • KURKUMA
  • LAVENDEL THEE
  • LAVAS
  • LINDEN
  • LAURIER
  • MAÏS
  • ZEMELEN
  • MARJOLEIN
  • KAASJESKRUID
  • MOUT
  • MARSEPEIN
  • MATE THEE
  • MELASSE (UIT SUIKERBIETEN)
  • MAANZAAD
  • NOOTMUSKAAT
  • OREGANO
  • PAPRIKAPOEDER
  • PECTINE
  • PETERSELIE
  • PEPER (GROEN)
  • PEPER(ZWART)
  • PEPER (WIT)
  • PEPERMUNT
  • CHILI PEPER
  • PIMENT
  • KOOLZAADOLIE
  • ROOIBOS THEE
  • ROZEMARIJN
  • SAFFRAAN
  • SALIE
  • BIESLOOK
  • CHOCOLADE
  • CHOCOLADE (DONKERE)
  • CHOCOLADE (WIT)
  • MOSTERDZAAD (WIT)
  • SPIRULINA
  • ZOETHOUT THEE (GROENE)
  • THEE  (ZWART)
  • TIJM
  • VANILLE
  • JENEVERBES
  • WITTE WIJN
  • KANEEL
  • CITROENGRAS
  • CITROENMELISSE
  • CITROEN VERBENA

Kosten

Voor meer informatie over het laten testen van voedingsintoleranties kun je contact opnemen met de praktijk.

Maak een afspraak! Of bel 06-81190606

IgG en IgG4

Het aantonen van hoge concentraties IgG-antilichamen duidt erop dat er regelmatig contact is tussen het voedingsmiddel en de cellen van het immuunsysteem. Antilichamen binden zich aan de voedingsmiddel-antigenen en kentekenen zich op deze wijze als lichaamsvreemd, onder vorming van een zogenaamd ‘immuuncomplex’. Het immuuncomplex wordt dan door aflopende ontstekingsprocessen in het lichaam verwerkt. Deze processen vinden continu plaats en zijn de oorzaak van een veelvoud aan chronische ziekten.

IgG wordt aangemaakt bij grotere hoeveelheden of bij een tweede contact met het antigeen. Het IgG-molecuul kan beschouwd worden als een typisch antistof. IgG is onder te verdelen in 4 subklassen: IgG1, IgG2, IgG3 en IgG4.

IgG meet het totale IgG, IgG1 t/m IgG4. Bij IgG4 testen worden alleen de IgG4 reacties gemeten. In tegenstelling tot de subklassen IgG 1-3, bindt IgG4 alleen één antigent per IgG4 antilichaam.

Onder IgG1-3 worden over het algemeen de vertraagde reacties (klachten) gerekend. Ook wel ‘laatstadiumreacties’ genoemd. Hierbij kun je denken aan chronische en niet-specifieke klachten als vermoeidheid, koorts, spier- en gewrichtsklachten, migraine, hoofdpijn of gegeneraliseerde netelroos.

Bij cliënten bij wie een verhoogde IgG4-antilichaamproductie aangetoond is kunnen eerder acute reacties als astma, eczeem, diarree of niet-specifieke abdominale klachten worden waargenomen. Maar een heel duidelijk onderscheid is op basis van klachtenregistratie tijdens de anamnese niet goed mogelijk. Vandaar dat de prescreening zowel het totale IgG meet als alleen de subcategorie IgG4. Vandaar uit kan specifiek verder getest worden.

Is een voedingsintolerantie hetzelfde als een voedingsallergie?

Nee, dat is niet hetzelfde. Er is een verschil met voedingsallergieën, dan worden er IgE reacties gemeten. Het IgG is een vertraagd gemedieerde immunoglobuline. Dit betekent dat het niet direct reageert, maar kan weken later een reactie (klacht) geven. Een IgG reactie tegen een bepaald voedingsmiddel kan daarom niet eenvoudig herleid worden, je hebt geen idee welk voedingsmiddel de reactie en klacht veroorzaakt heeft.

Dit is in tegenstelling tot het IgE, die wel direct gemedieerd is. Een IgE reactie voel je dan ook direct nadat je ermee in contact komt. Een IgE reactie noemen we een allergie.

Een IgG reactie is dus een andere immunologische reactie, er is dan sprake van een voedingsintolerantie. Na een periode van onthouding van het betreffende voedingsmiddel kan het weer worden toegevoegd aan je menu.

Voedingsintolerantie of voedingsovergevoeligheid?

Om het nog ingewikkelder te maken: eigenlijk zou het woord voedings-‘overgevoeligheid’ of ‘sensitiviteit’ nog beter van toepassing zijn dan intolerantie. Want in strikte zin is er geen sprake van een echte intolerantie zoals wel het geval is bij lactose- en glutenintolerantie. In deze laatste gevallen ontbreken er enzymen om de voeding af te kunnen breken.

Voor meer informatie over het laten testen van voedingsintoleranties kun je contact opnemen met de praktijk.