HSP coach in Amsterdam

HSP coach gezocht?

Zoek je een goede HSP coach of therapeut? Dan ben je bij Boost your mood aan het juiste adres. Ik ben zelf een HSP en coach al ruim 15 jaar cliënten op dit vlak.

Ben jij een hoog sensitief persoon – HSP?

HSP staat voor een hoog sensitief persoon – high sensitive person. HSP is geen aandoening of ziekte maar een persoonlijkheidskenmerk. Voor een deel wordt de mate van je gevoeligheid bepaald door je genen. De één is bevattelijker om een HSP te zijn, dan de ander. Het is dus deels een kwestie van aanleg.

Echter, er zijn ook omgevingsfactoren die er aan bijdragen dat mensen zich HSP voelen. Het lijkt wel alsof er tegenwoordig steeds meer mensen HSP zijn. Hoe zit dit nu precies?

Wat is HSP?

Een HSP is gevoelig voor prikkels en indrukken van buitenaf. Het stressysteem van HSP-ers staat gevoelig afgesteld en slaat snel uit als er ‘gevaar’ dreigt. Een hoog sensitief persoon uit balans kan daardoor last hebben van rusteloosheid, slaapproblemen, prikkelbare darmen, vermoeidheid, neiging tot terugtrekken, tinnitus, angsten, hoofdpijn, overprikkeling etc.

HSP-ers zijn vaak sensitieve, empatische types en pakken stemmingen van mensen in hun omgeving makkelijk op. Dit heeft tot gevolg dat zij meer dan gemiddeld last hebben van negatieve emoties van anderen en daardoor tijd in afzondering nodig hebben om weer bij zichzelf te komen.

Mensen die HSP zijn hebben veelal behoefte aan diepgang, ook in de omgang met andere mensen. Ze hebben niet zoveel met oppervlakkige contacten en kunnen van slag raken door dominante personen met een sterk ego.

Contact

Veel hoog sensitieve personen zoeken naar zin en betekenis in hun leven. Het vinden van een passende baan kan voor HSP-ers een behoorlijke ontdekkingsreis zijn.

Dé HSP-er bestaat niet

Het bovenstaande klinkt misschien allemaal nogal generaliserend. Maar er zijn verschillende HSP types.

Hoog gevoelige personen zitten vaak aan de introverte kant maar er zijn ook extraverte HSP-ers.

Sommige hoog sensitieve personen hebben een hekel aan harde geluiden en grote groepen mensen. Maar er zijn ook HSP-ers die op een druk festival helemaal opgaan in een feestende massa.

Een behoorlijk aantal HSP-ers zijn hoog intelligent. Zij hebben behoefte aan interessante projecten en uitdagende doelen in hun leven. Als deze uitdagingen ontbreken, voelen deze HSP-ers zich lusteloos, energieloos en down.

Je zult hoog gevoelige mensen dus niet alleen rustig wandelend in het bos tegenkomen. Ook de drukte, sensatie en prikkelingen van een grote stad kan de dopamine zoekende HSP-er zeer aantrekken.

Overigens is dit laatste wel een lastige combinatie die ik als coach vaak tegenkom: HSP-ers die aan de ene kant verandering, sensatie en uitdaging zoeken en die aan de andere kant snel het gevoel hebben overladen of gestrest te zijn. Coaching is voor deze groep hoog sensitieve mensen zeer aan te bevelen.

Bel 0681190606

Moeite met verwerking van prikkels

HSP-ers kunnen overprikkeld raken door teveel koffie of andere stimulerende middelen. Toch zijn het vooral  de sterke emoties van anderen en de druk van buitenaf waardoor ze van slag raken en zich overweldigd voelen. Een HSP coach kan dan uitkomst bieden.

Grenzen leren aangeven, luisteren naar je lichaam, op je intuïtie leren vertrouwen en stressmanagement technieken kunnen tijdens een life coaching traject aan de orde komen.

Onder aan de streep zijn externe prikkels en stressoren geen echte oorzaken voor het uit balans raken van een HSP-er: het gaat erom dat mensen met HSP prikkels, stresshormonen en bepaalde toxines moeilijker kunnen verwerken en afbreken. Ook werkt het natuurlijke dempingsysteem vaak minder effectief bij hoog sensitieve personen. Ik zal dit hierna verder toelichten.

Contact

HSP biochemisch bekeken.

Hieronder volgen een aantal aannames die waarschijnlijk van toepassing zijn op mensen met HSP. Gedegen wetenschappelijk onderzoek op dit vlak ontbreekt veelal nog.

Het is genetisch bepaald hoe snel iemand cortisol en andere stresshormonen aanmaakt. Hoe hevig iemands alarmsysteem afgaat bij druk of stress, varieert van mens tot mens. HSP-ers maken waarschijnlijk snel en veel stresshormonen aan. Zij hebben dus meer last van spannende of stressvolle situaties. Dit is niet slecht of verkeerd, het is een beschermingsmechanisme wat hoort bij bepaalde menstypen.

Het is ook genetisch bepaald hoe snel iemand in staat is cortisol en andere stresshormonen af te breken. Waarschijnlijk gaat de detoxificatie van stresshormonen minder effectief bij mensen met HSP, waardoor deze hormonen langer in het lichaam actief blijven. Deze genetische aanleg heeft als resultaat dat mensen met HSP snel ‘aan gaan’ en moeilijk ‘offline’ kunnen gaan (vooral in hun hoofd).

Veel hoog sensitieve personen (maar lang niet alle) kunnen niet goed tegen koffie. Het is genetisch bepaald hoe snel je lichaam in staat is cafeïne te verwerken. Gaat de ontgifting van cafeïne langzaam, dan kan één kopje koffie in de ochtend er al voor zorgen dat je ’s avonds moeilijker in slaap valt.

Door HSP ook vanuit een biochemische bril te bekijken geeft dit veel nieuwe invalshoeken om de nadelige gevolgen van HSP te verzachten. De orthomoleculaire geneeskunde is hiervoor bij uitstek geschikt. Ontspannende kruiden, het ontgiftingssysteem ondersteunen en neurotransmitter helpen balanceren zijn zaken waar je dan aan kunt denken.

Bel 0681190606

De wereld is een onrustig plek

De hedendaagse drukke, digitale informatiemaatschappij heeft invloed op het aantal mensen dat zich HSP noemt. Via talloze kanalen krijgt ons brein zoveel prikkels te verwerken dat zelfs in aanleg niet-HSP-ers zich bij tijd en wijle behoorlijk overprikkelt voelen.

Biochemisch gezien heeft dit onder andere te maken de GABA huishouding. GABA (gamma-aminoboterzuur) is een remmende neurotransmitter in de hersenen. Als er in het brein overactiviteit is van bepaalde neuronen remt GABA dit af. Voldoende GABA draagt bij aan rust, overzicht, kalmte, ontspanning en een diepe regenererende slaap. Door de overload aan prikkels in onze samenleving krijgt het zenuwstelsel veel te verwerken en raakt GABA sneller uitgeput.

Ik zou niet direct aanraden om GABA als supplement te gaan slikken. Er zijn effectievere manieren om GABA in het brein te stimuleren. Vraag om advies aan een orthomoleculair therapeut.

Voedingsdeficiënties en vitaminen- en mineralentekorten maken HSP problematiek erger. Een vegetarisch of veganistisch dieet helpt mijns inziens ook niet mee. En juist veel mensen met HSP zijn veganistisch – zij voelen het leed van dieren en de wereld om hen heen extra diep. Voor HSP veganisten is het zeer belangrijk zich goed te laten informeren door een orthomoleculair therapeut of voedingsdeskundige.

Worrior of warrior

HSP-ers horen genetisch gezien meer bij de worriors (de denkers) en niet bij de warriors (de vechters). Hoog sensitieve personen zijn de filosofen in onze maatschappij, zij horen niet al vechtend  thuis in de frontlinie. Daarentegen zijn HSP-ers meer dienstverlenend op de achtergrond en bekleden ze waardevolle rollen zoals adviseur, consultant, leraar of raadgever.

HSP: spirituele zoekers

HSP-ers zijn over het algemeen mensen die een sterk gevoel van roeping hebben. Dat arbeid niet alleen een manier is om in je levensonderhoud te voorzien, geldt voor de meeste mensen. Bij HSP-ers gaat het nog een stapje verder: zij willen echt iets beteken, het werk moet ‘kloppen’ met de rest van hun leven en het moet voldoening geven.

Hoog gevoelige mensen zijn vaak lang bezig met het vinden van hun missie in het leven. HSP-ers die vastlopen in hun zoektocht kunnen gefrustreerd raken en zich alleen voelen – alsof zij anders zijn dan de rest van de wereld, er niet bij horen. Een diepe overtuiging die overigs niet klopt.

Loop jij vast in het vinden van jouw unieke pad in het leven en werk? Kun je wel wat hulp gebruiken bij het uitzoeken van wat jouw gift aan de wereld is? Een goede loopbaan of life coach neemt persoonlijkheidstesten af en helpt je te onderzoek  wat je talenten, drijfveren, waarden, passies zijn.

Neem dan contact op!

Plan nu een afspraak

Een Human Design Reading voor HSP-ers

Human Design is een synthese van astrologie, de Chinese I Tjing, het Vedische Chakra Systeem en de Joodse Kabbala.

Het Human Design Systeem is bij uitstek geschikt voor HSP-ers. In de eerste plaats omdat de verdiepende, spirituele inslag van Human Design vaak goed past bij hoog sensitieve personen. Ten tweede leert Human Design je wat echt bij jou hoort en laat het zien waar je energieën van buitenaf versterkt opneemt. Het legt je energetische configuratie bloot. Tot slot, een Human Design Reading helpt je om je missie en bestemming in het leven te vinden (Life Purpose).

Lees meer over een Human Design Reading…

Over HSP coach Evelyn

Zelf ben ik behoorlijk HSP. Ik ben overigens ook 10 jaar vegetariër geweest, maar dit ter zijde. Ik heb er lang over gedaan om uit te vinden wat ik wilde doen in mijn werkende leven. Met een fikse quartelife crisis en dertigersdip tot gevolg. Na lang speuren heb ik zo’n 15 jaar geleden mijn dagelijks leven en werk flink aangepast. Inmiddels weet ik redelijk goed aan welke knoppen ik moet draaien om in balans te zijn.

Wil je meer weten over HSP? Of zoek je een goede HSP coach? Neem dan contact met mij op!