Streven naar zekerheid

Smiling beautiful brunette woman portrait outdoors.Een andere, allesomvattende en wellicht meest beperkende factor voor mensen in de dertigersdip is het streven naar psychologische veiligheid – het zoeken naar zekerheid.

Dertigers willen duidelijkheid, veiligheid en bovenal peace of mind. Zij willen er bijvoorbeeld zeker van zijn dat zij de juiste beslissingen nemen – en juist hierdoor maken dertigers helemaal geen keuzes meer.

Vrijheid, blijheid – of angst om keuzes te maken?

Onder het mom van het verlangen naar vrijheid en avontuur in het leven, houden dertigers liever alle opties open dan dat zij het risico nemen een ‘verkeerde’ keuze te maken. De bejubelde keuzevrijheid verbloemt daarmee in zekere zin de behoefte aan controle van dertigers.

Perfectionisme en het dertigersdilemma

Daarbij verwachten dertigers dat het maken van de perfecte keuzes zal leiden tot gevoelens van diepe rust, ontspanning en geborgenheid. De beschutting die je denkt te vinden in materiële dingen, in banen of in denkbeelden is echter slechts een illusie: alles is immers permanent in beweging – en dus inherent onzeker.

Neem contact op met coach Evelyn, expert op het gebied van het dertigersdilemma

Met de zoektocht naar zekerheid jaag je in wezen een spook na, een idee over de toekomst waarin je je vredig, ontspannen en gelukkig zult voelen. Dat moment zal nooit komen. Zodra je die felbegeerde baan, dat uitdagende project of de ‘perfecte partner’ eenmaal hebt binnengesleept, zijn er alweer talloze andere zaken om je zorgen over te maken.

Je behoefte aan zekerheid en perfectionisme leggen je dan ook behoorlijk aan banden en maken je onvrij in je keuzes. Je ziet jezelf en je mogelijkheden niet in z’n totaliteit, maar alleen vanuit het beperkte, gefragmenteerde perspectief dat focust op het creëren van zo veel mogelijk zekerheden, veiligheid en houvast in het leven.

De overdreven behoefte aan controle, aan grip op de zaak, werkt overmatig piekeren, het denken in toekomstscenario’s (wat als…) en besluiteloosheid in de hand. Op spiritueel vlak ben je dan out of touch. Je leeft slechts in je hoofd, door te denken aan morgen in plaats van werkelijk hier en nu aanwezig te zijn.

Neem vrijblijvend contact op met coach Evelyn >