meditation1Acceptatie van het nu

Het westerse lineaire tijdsbesef en vooruitgangsdenken maken dat maar weinig mensen tevreden zijn over wat ze op dit moment hebben bereikt. Het leven van de hedendaagse mensen moet optimaal worden ingekleed en we willen alsmaar meer. Het huidige moment is daarmee zelden goed genoeg.

Op deze manier creëren we onrust in onszelf en verzetten we ons tegen het nu. We zien het heden dan ook maar al te vaak als station dat we zo snel mogelijk willen passeren om bij een verder gelegen doel te komen.

Zo zijn er veel mensen die lang wachten op een moment in de toekomst waarop zij hun doelen bereikt hebben en eindelijk gelukkig en tevreden mogen zijn. Deze mensen zijn vooral bezig met iets te worden in plaats van in het nu aanwezig te zijn.

Meer weten? Neem vrijblijvend contact op

Om in het hier en nu aanwezig te kunnen zijn, is het van belang dat je het huidige moment volledig aanvaard. Met andere woorden, dat je accepteert wat er is. Dit betekent ook dat je jezelf moet accepteren om wie je bent – inclusief die dingen die je graag anders zou willen zien. Mindfulness of meditatie kan je hierbij helpen.

Het bovenstaande wil overigens niet zeggen dat je niet mag verlangen naar verandering, maar zolang er weerstand is tegen wat zich aandient, ben je in wezen aan het vechten tegen het huidige moment. Pas vanuit acceptatie ontstaat er ruimte voor verandering: dan stap je uit de strijd en ga je op zoek naar mogelijkheden.

Meditatie

Het is voor velen een spirituele uitdaging om mindful te zijn, te leven in het nu en af te stemmen op wat er is. In het hier en nu aanwezig zijn, kun je stimuleren door bijvoorbeeld te mediteren. Mediteren is primair doelloos, het is een natuurlijke staat van zijn.

Uiteraard kunnen er op de achtergrond bepaalde motivaties een rol spelen om te gaan mediteren, zoals het tot rust brengen van je gedachten, maar primair gaat het er bij meditatie om dat je aanwezig bent in het nu, zonder verdere doelen of verwachtingen.

Wil je hierover verder praten met een life coach?

Zoek je een goede coach? Neem vrijblijvend contact op met Evelyn