Mindfulness, aandacht voor het hier-en-nu

jin yangMaar al te vaak dwalen we met onze gedachten af naar het verleden of maken we ons zorgen over de toekomst. Veel van onze zorgen hebben weinig van doen met het huidige moment. We denken dan aan dingen die mogelijk in de toekomst zouden kunnen gebeuren, terwijl het heden best oké is. Het piekeren trekt zo onze aandacht weg bij wat zich nu afspeelt.

Mindful zijn betekent dat je met je volle aandacht in het hier en nu aanwezig bent. Je bent opmerkzaam, alert en geconcentreerd bezig met datgene wat je aan het doen bent. Je bewustzijn is dus bij je doel van dat moment.

Piekeruurtje

Mensen die last hebben van angsten, stress, besluiteloosheid of onzekerheid hebben er baat bij om dingen met zo veel mogelijk aandacht te doen.

Eén manier om aandachtiger te worden en het tobben tegen te gaan, is het instellen van een piekeruurtje. Dit betekent dat je per dag tijd reserveert om je helemaal suf te piekeren. De zorgelijke gedachten die zich dan op een ander moment op de dag opdringen, kun je een halt toe roepen en ‘bewaren’ voor dit tijdstip. Na enige tijd kun je het piekeren afbouwen tot een uur per week. Op deze manier conditioneer je je geest om meer aandachtig in het moment te zijn.

Last van overmatig piekeren of stress? Neem vrijblijvend contact op met coach & therapeut Evelyn >

Laat verder je gedachten zo veel mogelijk komen en gaan, zonder je ermee te verbinden. Mocht je toch te veel in je hoofd schieten dan kan je lichaam als anker dienen om weer terug te komen in het nu: door je bijvoorbeeld te concentreren op je ademhaling, breng je je aandacht weer terug naar je lichaam, naar het heden.

Tot slot kun je meer in het nu leven, en mindfulness beoefenen, door bijvoorbeeld regelmatig met volle aandacht een stuk te wandelen, tanden te poetsen of iets te eten.

Wil je hierover verder praten met een life coach?

Meer weten? Neem contact op