De darm-hersen-as

cycle inside the female body, circle of digestion, menstruationJe zou alleen al over de darmen en het effect op je mentale welzijn een heel boek kunnen schrijven. Er zijn auteurs die dat hebben gedaan en die concluderen dat de darmen ‘meedenken’ en als een soort tweede brein opereren.[i][ii]

Entric-nervous-system

De darmen en hersenen communiceren rechtstreeks met elkaar via een eigen communicatiesysteem dat het entric-nervous-system wordt genoemd. Zenuwprikkels gaan over en weer van de hersenen naar de darmen en de neurotransmitter serotonine is hierbij een belangrijke boodschapper.

Serotonine bevindt zich niet alleen in de hersenen maar ook in de darmen en zorgt daar onder andere voor een goede peristaltiek.

Onrust, spanningen en emotionele stress kunnen de werking van je darmen aanzienlijk beïnvloeden. Mensen met het prikkelbare darmsyndroom weten dit maar al te goed: psychische stress slaat meteen op de darmen en veroorzaakt buikkrampen, pijnscheuten, opgeblazen gevoel, gerommel in de darmen, gasvorming, obstipatie of juist diarree.

Verstoringen in de darmen veroorzaken ook onrust in het brein. Slechte bacteriën, schimmels en ontstekingen in de darmen kunnen het centrale zenuwstelsel – en je gemoedstoestand – beïnvloeden.         

Een behandeling gericht op mind en body geniet hierbij de voorkeur.

Lees meer over insuline en het brein…

Neem contact op met coach & therapeut Evelyn >

[i] Gershon, M.D. The second brain. Your gut has a mind of its own. 1998. Harper.

[ii] Runow, K.D. De darm denkt mee. Hoe bacteriën, schimmels en allergieën het zenuwstelsel beïnvloeden. 2013. Akasha.