Klinische Psycho Neuro Immunologie

Een jonge, veelbelovende wetenschap

kPNI, een toegepaste wetenschap voor de praktijk

Klinische Psycho Neuro Immunologie gaat over de interactie tussen het denken (psyche), de werking van de hersenen (neuro), het immuunsysteem (immunologie) en het hormonale systeem (endocrinologie).

Binnen de klinische Psycho Neuro Immunologie worden verschillende wetenschappelijke disciplines samengebracht: psychologie, neurologie, immunologie, endocrinologie, evolutionaire biologie en epigenetica.

Het zijn veelal orthomoleculair therapeuten die ter verdieping ook klinische Psycho Neuro Immunologie studeren.

Klinische Psycho Neuro Immunologie kan ondersteuning bieden bij chronische klachten en aandoeningen zoals:

  • Depressie, stemmingsklachten, burn-out, stress, slaapproblemen
  • Spijsverteringsklachten, maag- en darmklachten, PDS.
  • Infecties, lage weerstand, Long Covid
  • Allergieën, acne, eczeem
  • PMS, overgangsklachten
  • Overgewicht, diabetes type 2, bloedsuikerproblemen
  • Hoofdpijn, migraine, fibromyalgie
  • Auto-immuunaandoeningen (psoriasis, alopecia areata, ziekte van Crohn)
  • Gewrichtsklachten, artrose, gewrichtsontstekingen, pijn, spierklachten, stijfheid
  • ADHD, autisme

Neem contact op voor meer informatie

Klachten aanpakken bij de bron

Tijdens de therapie kijk ik niet alleen naar de ‘foto’ (de actuele klachten) maar onderzoek ik de hele ‘film’ (je levensloop, medische geschiedenis etc. tot aan je geboorte aan toe).

Het in kaart brengen van de film is absoluut noodzakelijk om de oorzaak van je klachten te achterhalen. Zo kunnen er in de loop van je leven verschillende mechanismen gestoord zijn geraakt waardoor je uiteindelijk (na jaren) klachten krijgt.

Enkele korte voorbeelden:

Je bent met een keizersnede geboren, hebt geen borstvoeding gehad en tijdens de eerste jaren van je leven waren er nogal wat spanningen thuis. Deze omstandigheden kunnen ertoe leiden dat je als volwassene last hebt van je darmen en gevoeliger bent voor stress.

De afgelopen vijf jaar heb je veel stress gehad op je werk. Je hebt twee reorganisaties doorstaan. Langdurige stress kan uiteindelijk leiden tot een verzwakt immuunsysteem (infecties), slaapproblemen en depressieve klachten.

Inzicht in welke mechanismen er gestoord zijn geraakt, is dus nodig om een goed behandelplan op te kunnen stellen en klachten in de kern aan te pakken.

Holistisch aanpak

Optimale voeding, het intelligent gebruik van voedingssupplementen, life style interventies, beweging, stress release, herstel bioritme, fytotherapie, epigenetica, psychologische interventies en coaching kunnen helpen de het lichaam diepgaand te herstellen.

Het is mogelijk aanvullende laboratorium onderzoeken te laten doen. Zie hiervoor de health checks.

N.B. Klinische Psycho Neuro Immunologie is een complementaire behandeling ter ondersteuning van reguliere behandelingen. In geval van klachten is het altijd belangrijk de huisarts te bezoeken!