Stress: een kwestie van energie

Relax written on rustic wood and chamomile flowersIn geval van stress en burn-out is er sprake van een disbalans tussen je belasting en belastbaarheid. Er is te weinig energie om al je taken goed uit te kunnen voeren en je lichaam gezond te houden.

Belasting, draaglast

Bij belasting, ofwel draaglast, gaat het om zaken die energie kosten. Hierbij kun je denken aan een energievretende baan, een slechte relatie, roken, ongezond eten, familieruzies, informatie overload, milieuvervuiling, medicijngebruik, te weinig beweging of ziekte.

Belastbaarheid, draagkracht

Je belastbaarheid, ook wel draagkracht genoemd, wordt bepaald door factoren zoals gezonde voeding, mate van beweging en ontspanning, persoonlijkheidskenmerken, bioritme, uitdagende doelen in je leven en goede sociale contacten. Al deze dingen vergroten de draagkracht. Als je gezond eet en veel steun krijgt van familie of vrienden is een beetje stress veel beter te hanteren dan wanneer dit ontbreekt.

Er is sprake van ongezonde stress op het moment dat de draaglast groter wordt dan de draagkracht met als gevolg dat psychische klachten op de loer liggen. Goed kunnen omgaan met stress (lees: je vlot kunnen aanpassen aan nieuwe omstandigheden) is cruciaal om lekker in je vel te zitten.

Welke mechanismen in het lichaam zorgen ervoor dat je bij stress of veranderingen weer snel in balans bent en vervelende klachten buiten de deur houdt? En wanneer loopt het mis en slaan gezonde spanningen om in ongezonde stress? Lees meer…

Pak stress nu bij de bron aan met coach en auteur op dit vlak Evelyn Prinsen