Langdurige stress haalt je (psychische) gezondheid onderuit

Lachender Geschftsmann vor dem Office schaut sich umOm te verduidelijken welke impact stress kan hebben op je geestelijke gesteldheid vertel ik iets over de werking van enkele belangrijke neurotransmitters in het brein.

Neurotransmitters zijn net als hormonen de boodschappers van het lichaam. De hersenen bevatten miljarden zenuwcellen die via neurotransmitters met elkaar communiceren. Middels neurotransmitters worden elektrische prikkels doorgegeven van de ene zenuwcel naar de andere.

Waar hormonen tamelijk langzaam werken, gaat de werking van neurotransmitters razendsnel. Neurotransmitters zijn chemische boodschappers en hun functioneren is cruciaal voor een goede communicatie in de hersenen.

Voorbeelden van belangrijke neurotransmitters die betrokken zijn bij je humeur, motivatie, slaap, concentratie en algeheel gevoel van welbevinden zijn dopamine, serotonine, melatonine, adrenaline, acetylcholine en histamine.

De werking van deze neurotransmitters behoorlijk gestoord kan raken als gevolg van langdurige stress, met psychische klachten tot gevolg. Lees meer…

Meer weten? Neem vrijblijvend contact op met coach & therapeut Evelyn >