Early life stress: als je als kind stress hebt gehad

Portrait of a young handsome man in the parkHet programma dat je lichaam vertelt hoe het moet omgaan met noodsituaties is bij iedereen praktisch hetzelfde. De dans van hormonen, het functioneren van het stresssysteem is duizenden jaren oud en zit diep in je DNA opgeslagen.

Toch is dit maar de helft van het verhaal. Want hoe actief het stresssysteem is – hoe snel en in welke mate je lichaam alarm slaat in geval van nood – verschilt per individu. Het stresssysteem kan op volle toeren draaien, dan wel wat gedimd zijn.

Met name in de baarmoeder en tijdens de eerste levensjaren wordt het stresssysteem ‘afgesteld’. Dit kun je zien als de laatste poging van Moeder Natuur om een mens zo goed mogelijk voor te bereiden op de toekomst.[i] 

Ernstige stress van de moeder tijdens de zwangerschap, te vroeg geboren worden, een te laag geboortegewicht, voedingstekorten of de afwezigheid van een van de ouders kunnen ertoe leiden dat je als volwassene gevoeliger bent voor spanningen, depressie, angsten en stressgerelateerde aandoeningen zoals het prikkelbare darm syndroom, eczeem of alopecia areata.

Lees meer…

Neem vrijblijvend contact op met stress- en burnout coach & therapeut Evelyn >

[i] Fish, E.W., Shahrokh, D., Bagot. R. et al. Epigenetic programming of stress responses through variations in maternal care. Annals of the New York Academy of Sciences. 2004, 1036: 167–180.