Coaching en therapie bij burn-out, een integrale aanpak

Burnout is een verstoring in het lichaam waarbij verschillende systemen betrokken zijn – zoals de psyche, de hersenen, het immuunsysteem en het hormonale systeem – en die wordt gekenmerkt door een toestand van diepe uitputting.

De heersende gedachte is dat burn-out vooral ‘tussen je oren zit’ en opgelost moeten worden door te praten met een psycholoog. Maar burn-out is niet alleen een mentale toestand, ook het lichaam is totaal ontregeld en (hormonaal) uitgeput.

In mijn aanpak ga ik een stap verder dan de meeste gangbare behandelingen voor burn-out. Door mijn jarenlange ervaring als life coach én orthomoleculair therapeut ben ik in staat een geïntegreerde behandeling bij burn-out aan te bieden waarin aandacht is voor zowel de mentale als de fysieke kant van burn-out.

Tijdens de sessies maak ik gebruik van de wetenschappelijk onderbouwde interventies uit de orthomoleculaire geneeskunde en klinische psycho neuro immunologie (kPNI), gecombineerd met praktische psychologie en coaching.

Orthomoleculaire geneeskunde gebruikt voeding als medicijn voor lichaam en brein. Klinische Psycho Neuro Immunologie (kPNI) legt de complexe relatie bloot tussen de psyche, het gedrag, het zenuwstelsel, het immuunsysteem en het hormoonsysteem. Bij burn-out zijn al deze systemen ontregeld en dat maakt kPNI bij uitstek geschikt in de behandeling van burn-out.

Concreet betekent dit dat de behandeling altijd maatwerk is, gebaseerd op de oorzaak van je burn-out. Coaching, NLP, cognitieve gedragstherapie, whole food treatment (voeding als medicijn), hoogwaardige voedingssupplementen, herstel bioritme, stress release, beweging, mindfulness en eventueel EMDR zijn speerpunten in de behandeling van burn-out.

Wil je meer weten over de behandeling van burn-out? Lees dan snel verder!

Neem vrijblijvend contact op! Mail me of bel 06-81190606>

Behandeling van burn-out: Het burn-out hersteltraject

Een burn-out hersteltraject bij Boost Your Mood is volledig op maat gemaakt. Hierna vind je een beschrijving van de onderdelen waar het traject uit kan bestaan. Wat we precies gaan doen tijdens de behandeling van burn-out, stemmen we samen af. Ik kom met suggesties en adviezen maar uiteindelijk heb je zelf de regie in handen – jij weet zelf het beste wat goed voor je is!

Coaching en praktisch psychologische interventies

Biografisch onderzoek en persoonlijkheidsonderzoek.

Welke achtergronden, persoonlijkheidskenmerken en andere factoren hebben geleid tot je burn-out? We brengen je persoonlijke belemmeringen en risicofactoren nauwkeurig in kaart. Om je zelfkennis te vergroten maken we desgewenst gebruik van persoonlijkheidstesten en vragenlijsten.

Ontspanning

Rust en ontspanning staan met name in de eerste fase van een burn-out behandeling hoog op de agenda. Maar loslaten en ontspannen is lang niet altijd makkelijk voor mensen met een burn-out. Hoe kun je stoppen met piekeren en zonder schuldgevoel echt tot rust komen? Mindfulness en ontspanningstechnieken worden ingezet.

Professionele en persoonlijke ontwikkeling.

Op welke vlakken wil je groeien? Wil je assertiever worden en je grenzen leren stellen? Ik help je de scherpe randjes van perfectionisme, faalangst of onzekerheid te verminderen. We gaan aan de slag met je mindset: door welke gedachten houd je de burn-out in stand? Hierbij gebruik ik o.a. cognitieve gedragstherapie en neuro linguïstisch programmeren (NLP).

Coaching is doel- en resultaatgericht. Dit betekent dat we doelen en actiepunten formuleren en gaan oefenen met ander, effectiever gedrag.

Loopbaan coaching.

Het kan voorkomen dat je tijdens het coachingstraject ontdekt dat je niet terug wilt naar je huidige werkplek. De mismatch tussen de jou en de functie kan te groot zijn of de werkplek is niet geschikt om goed te kunnen herstellen. In dit geval kunnen er een aantal sessies loopbaan coaching worden ingezet.

Loopbaan begeleiding begint met een grondige Talentenanalyse. Je krijgt inzicht in je waarden, passies, drijfveren en sterke eigenschappen. Je stelt een loopbaan profiel op en identificeert geschikte loopbaan opties. Indien gewenst krijg je hulp bij het solliciteren.

Neem vrijblijvend contact op! >

Orthomoleculaire therapie kPNI

Vermoeidheid, slaapproblemen, stijve spieren, een verzwakt immuunsysteem en ontregelde darmen zijn enkele voorbeelden van de fysieke gevolgen van burn-out. Dit deel van de behandeling is er op gericht de fysieke, biochemische disbalans als gevolg van burn-out te herstellen.

Het Neuro4profiel

We beginnen met een neurotransmitter-test, het Neuro4profiel. Het Neuro4profiel is een betrouwbare neurotransmitter test die inzicht geeft in vier belangrijke neurotransmitters in brein en lichaam namelijk dopamine, acetylcholine, GABA en serotonine.

De balans in deze neurotransmitters is vaak verstoord in geval van burn-out. Op basis van de uitslag van de neurotransmittertest kunnen specifieke voedings- suppletie- en leefstijlinterventies worden ingezet die bijdragen aan een sneller herstel en beter presteren.

Voedings- en suppletie-advies bij burn-out

Speerpunten in mijn aanpak zijn het verbeteren van het je energieniveau, het herstel van je bioritme en het reduceren van spanningen, stemmingsklachten en andere stressgerelateerde klachten. Concreet betekent dit dat je uitgebreide en goed onderbouwde voedings- en leefstijladviezen krijgt, gecombineerd met hoogwaardige suppletie.

Desgewenst kunnen er aanvullende (bloed)onderzoeken, testen of vragenlijsten worden ingezet. Hierbij kun je denken aan een vitamine- en mineralenbepalingen of een cortisol dagprofiel.

Beweging

In beweging komen is essentieel, ook in geval van burn-out. Bewegen is goed voor je herstel en opbouw van energie. Maar teveel bewegen werkt averechts: hierdoor kunnen, zeker in het begin van een burn-out, klachten verergeren. Bewegen gaat dus altijd hand-in-hand met leren luisteren naar je lichaam en leren grenzen te accepteren.

Herstel bioritme

Mocht je bioritme erg ontregeld zijn, dan ondersteun ik je dit te resetten, o.a. met behulp van leefstijladviezen, licht, beweging en supplementen.

Neem vrijblijvend contact op! Mail me of bel 0681190606>

Kosten behandeling burn-out

Vergoeding werkgever

In bijna alle gevallen van burn-out is het mogelijk de kosten voor de behandeling geheel of gedeeltelijk vergoed te krijgen via de werkgever. Na een kennismaking stel ik graag een offerte op maat voor je op, die je bij je werkgever kunt indienen.

Vergoeding verzekering

Indien je het traject zelf moet betalen, gelden er de reguliere prijzen voor een consult. (Zie tarieven) Deze sessies vallen onder alternatieve therapie en in geval van een aanvullende verzekering kom je in veel gevallen in aanmerking voor een (gedeeltelijke) vergoeding. Neem bij vragen anders even contact met me op!

Meer weten over de behandeling van burn-out bij Boost Your Mood?

Als je wilt weten of ik iets met jouw hulpvraag kan en of er een ‘klik’ is tussen ons dan is het mogelijk om kennis met elkaar te maken. Hierna kun je de beslissing nemen om door te gaan en een afspraak te maken voor een eerste consult.

Ik hoop je snel te ontmoeten in de praktijk!

Neem vrijblijvend contact op! >