Angst en onzekerheid – het ego veroorzaakt lijden

mindfulnessVeel vormen van onzekerheid, angst voor afwijzing en gebrek aan eigenwaarde ontstaan door de gehechtheid aan materiële zaken.

Veel mensen ontlenen hun zelfgevoel aan een baan, auto of huis. Zij proberen zichzelf te vinden in zaken die buiten henzelf liggen – en deze zoektocht naar bevrediging zal nooit tot een einde komen.

Geluk, rust, gevoelens van compleetheid, zekerheid en competentie zul je nooit vinden in dingen, in materie. Daarmee kun je de innerlijke leegte simpelweg niet opvullen. De voldoening die je uit externe materiële zaken haalt, is namelijk altijd van tijdelijke aard. Al vrij snel zal het gevoel ontstaan dat het nog niet genoeg is, dat je nog steeds tekort schiet, dat je verder moet zijn.

Angst door identificatie met dingen

Je identificeren met je werk of met je bezittingen, net als je ambitie om iets of iemand te zijn en om succes en aanzien te hebben, leidt er eveneens toe dat angst grip krijgt op je leven.

Pak angst en onzekerheid aan met coach & therapeut Evelyn >

Nu is er natuurlijk niets mis mee om van je werk te houden, maar iedere overmatige gehechtheid aan dingen, zoals een positie of status, boezemt de angst om te verliezen in. Als je je zelfgevoel ophangt aan je functie, dan zul je ook krampachtig proberen om enige vorm van degradatie of gezichtsverlies te voorkomen, omdat dit zou betekenen dat jijzelf als persoon minder waard bent.

Je bent echter veel meer dan dat je functietitel doet geloven, net als je denken slechts een klein aspect is van je werkelijke zijn.

Wil je de ruimte ervaren om keuzes te maken die bij je passen, dan is het van belang dat je je bewust bent van je angsten en beperkende gedachten. Het is dan ook zinvol te onderzoeken aan welke dingen jij je eigenwaarde ontleent. Aan welke zaken of uiterlijkheden ben je bijzonder gehecht? Op welke vakken wil je alsmaar meer? Wanneer is het nooit goed genoeg?

Wil je hierover verder praten met een life coach?

Hulp nodig? Neem vrijblijvend contact op met coach & therapeut Evelyn >

NLP COACH life coach HSP COACH burnout coaching LOOPBAAN COACH coaching op competenties RET COACH mindfulness coaching HEALTH COACH online coaching