Oefening bij onzekerheid en angst

QuestionsJe kunt per direct beginnen met je denken op een milde, objectieve manier te observeren.

  • Welke steeds terugkerende gedachten kun je nu bijvoorbeeld waarnemen?
  • Waar houd jij je in je hoofd buitensporig veel meebezig?
  • In welke zaken ben je extreem star?
  • Wanneer sla jij gemakkelijk op tilt?
  • In welke negatieve denkspiraal zit jij gevangen?

Je kunt je geest tevens onderzoeken door eens te kijken wat nu gedachteconstructies zijn, dus wat door het ego zelfgecreëerde illusies zijn om veiligheid en houvast te scheppen, en wat werkelijkheid is. Welke illusies houd je allemaal in stand?

Hulp bij onzekerheid of angst? Neem vrijblijvend contact op

Beperkende overtuigingen

Het zien en erkennen van je eigen beklemmende denkpatronen maakt je innerlijk al een stuk vrijer. Je wordt niet meer volledig meegezogen in je eigen onrustige gepieker, maar je hangt er als het ware boven. Je bent dan niet meer je denken, maar de waarnemer die het denken observeert. Deze transcendente metapositie geeft rust en overzicht.

Innerlijke vrijheid is bovendien een vereiste om je spiritueel te kunnen laten leiden. Anders is er te veel ruis in je hoofd. Onrustige gedachten trekken je aandacht weg bij wat jij te doen hebt en maken je ongevoelig voor de subtiele, intuïtieve signalen die jouw de weg wijzen in je leven.

Alleen wanneer je geest stil en rustig is, kun je de werkelijkheid in zijn volledigheid vatten. Dan zijn er momenten van inzicht en helderheid die leiden tot diepe wijsheid.

Je hoeft jezelf natuurlijk niet meteen van al je oude opvattingen te ontdoen. Het gaat erom dat je de structuur waarin je vastzit, doorziet. Op het moment dat je je bewust wordt van je eigen beperkende denkbeelden, al is het in een flits, dan ben je er los van en word je er dus niet meer automatisch door aangestuurd.

Wil je hierover verder praten met een life coach?

Neem contact op met coach & therapeut Evelyn >

NLP COACH life coach HSP COACH burnout coaching LOOPBAAN COACH coaching op competenties RET COACH mindfulness coaching HEALTH COACH online coaching