Mindfulness coach

Wat is mindfulness coaching?

Mindfulness klinkt heel hip en westers maar in de kern gaat het om het aanleren meditatieve oefeningen die al eeuwenlang in oosterse religies en filosofieën zoals het Boeddhisme, Hindoeïsme, Taoïsme worden toegepast.

Coaching met mindfulness is geen techniek of trucje: het is een bewuste, open manier van zijn. Je bent aanwezig in het moment en hebt een accepterende houding ten opzichte van situaties zoals die zich voordoen. Life coaching waarbij gebruik wordt gemaakt van mindfulness kan helpen om te voorkomen dat je in een negatieve denkspiraal blijft hangen.

Wat maakt mindfulness coaching nu zo effectief als je niet lekker in je vel zit?

Als life coach hoor ik vaak dat cliënten hun gedachten graag ‘stop’ zouden willen zetten. Een negatieve gedachte is op zichzelf helemaal niet zo erg, het wordt pas een probleem als je hier veel waarde aan toekent en je ermee gaat verbinden.

Dit gebeurt gemakkelijk als je in een neerslachtige stemming verkeert. Je focust dan vooral op alle dingen die niet goed gaan in je leven en voor dat je het weet zit je vol in een slachtofferpositie: je bent ontevreden, onrustig en bekritiseert en veroordeelt jezelf en anderen. Dan kan een mindfulness tijdens coaching je goed helpen.

Door tijdens life coaching mindfulness te integreren, leer je om je gedachten waar te nemen zonder je ermee te identificeren. Juist door een gedachte (bijvoorbeeld: ‘ik voel me altijd onzeker’) te zien als slechts als een gedachte neemt de kracht van er van af. Gedachten gaan voorbij, je hebt er geen baat bij om verhalen eindeloos te herhalen.

Contact

Ooit een gazelle met een depressie gezien?

Elke keer wanneer ik naar National Geographic kijk zie ik een opmerkelijk tafereel waaruit blijkt dat dieren bijzonder stressbestendig zijn. Neem nou een gazelle. Het ene moment wordt hij achterna gezeten door een jachtluipaard en het volgende moment – als hij ontsnapt is – staat hij vrolijk aan een beekje water te drinken. Alsof er niks gebeurd is.

Voor een mens zou dit onmogelijk zijn. Om zo’n schokkende gebeurtenis te kunnen verwerken moeten we hier minstens over napraten, op mediteren of voor in therapie gaan.

Wat mensen onder andere onderscheid van dieren is dat wij een ontzettend groot geheugen hebben. Hierdoor kunnen we goed plannen, abstraheren, anticiperen, analyseren, in de toekomst denken en verbanden leggen. Kenmerken die ons ver hebben gebracht – we zijn immers vanuit Afrika helemaal in Europa beland – en waardoor de mens een dominante rol heeft in het dierenrijk.

Maar soms is het nadelig dat je zo goed in staat bent om relaties te leggen tussen gebeurtenissen, ervaringen of objecten en je gedachten, gevoelens of handelingen. Dit maakt dat mensen zich zorgen kunnen maken over zaken die misschien in de toekomst zouden kunnen gebeuren.

Een prachtig voorbeeld hiervan is geanticipeerde spijt: dan heb je al spijt van een beslissing die je nog niet eens hebt genomen. Om dit te kunnen, moet je echt een mens zijn. Deze unieke menselijke eigenschap kan er echter ook toe leiden dat je verstrikt raakt in een spiraal van negatief denken en gestrest raakt of in een depressie belandt – en dan kan life coaching met mindfulness goed van pas komen.

Wanneer zoek je een mindfulness coach?

Coaching met mindfulness wordt al jaren succesvol ingezet bij mensen met stress, depressies, angsten en chronische pijnklachten. Mensen die mindfulness toepassen geven aan dat zij minder stress en angst ervaren en zich positiever, opgeruimder en vrolijker voelen.

Mindfulness coaching kan bovendien ondersteuning bieden bij het vermindert stress en ontstekingsreacties en het bevordert tevens een goede weerstand.

Contact

Mindfulness coaching naast andere coachtechnieken

De meeste life coaches werken met diverse coachtechnieken en via verschillende invalshoeken op het optimale resultaat te bereiken. Bij de ene cliënt werkt een meer confronterende of provocatieve manier van coachen heel goed terwijl de andere cliënt graag subtieler gecoacht wil worden – en dan kan mindfulness coaching zinvol zijn.

Als ik mindfulness inzet in mijn coach-sessies dan is acceptatie het belangrijkste coachdoel. Acceptatie van jezelf, acceptatie van een situatie of acceptatie van een ander. Coaching met behulp van mindfulness gaat uit van de filosofie dat het heden goed is zoals het is. De meeste problemen ervaren we door te denken aan het verleden of te piekeren over de toekomst.

Een mindfulness coach kan ondersteuning bieden als je meer in het NU wilt zijn, echt wilt genieten en problemen of situaties niet wilt dramatiseren. Een mindfulness coach helpt je om vervelende situaties ‘er te laten zijn’ en er geen onnodige aandacht aan te besteden. Het is oké zoals het is. Net als een regenbui drijven negatieve emoties vanzelf over.

Maar soms is er meer nodig.

Als coach combineer ik mindfulness coaching met andere manieren van coachen. Soms is mindfulness (acceptatie) de beste route naar geluk maar soms blijven vervelende gedachten zich opdringen en dienen beperkende overtuigingen aangepakt te worden (met bijvoorbeeld RET coaching) of kan coaching met Emotional Freedom Techniques (EFT) helpen om negatieve emoties te neutraliseren.

Meer weten over mindfulness coaching?

Contact

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.