Alopecia Areata

Alopecia Areata behandelen

Alopecia areata betekent pleksgewijze haaruitval. Bij deze haaraandoening ontstaan er ronde of ovale kale plekken in het haar, maar ook elders op het lichaam kunnen kale plekjes voorkomen.

Alopecia areata kan op alle leeftijden voorkomen en het verloop is nogal lastig te voorspellen. Vaak groeit het haar binnen een jaar weer aan. In sommige gevallen ontstaan er meerdere plekjes of worden mensen volledig kaal.

Oorzaak alopecia areata

Alopecia areata is zeer waarschijnlijk een autoimmuunaandoening. Het afweersysteem is ontregeld geraakt en richt zich op het eigen lichaam, de haarwortels in dit geval. Stress, andere aandoeningen (o.a. schildklierstoornissen) of erfelijke factoren spelen mogelijk ook een rol.

Alopecia areata behandelen

Regulier worden er weinig effectieve behandelingen aangeboden voor alopecia areata. Het advies is vaak om maar even af te wachten (“het groeit wel weer aan”) of ermee te leren leven (eventueel met een haarstukje). Verder wordt er behandeld met corticosteroïden, immunotherapie of lichttherapie.

Orthomoleculaire therapie en klinische Psycho Neuro Immunologie kunnen echter bijdragen aan de behandeling van alopecia areata. Bij Boost Your Mood gaan we samen op zoek naar de oorzaken van de verstoorde reactie van het immuunsysteem. Vaak zijn de darmen ontregeld geraakt – en daarmee ook het immuunsysteem. Stress kan hier grote invloed op hebben. Het kan gaan om psychologische stress, maar ook verkeerde voeding, een hardnekkig virus of overbelasting zijn stressoren voor het lichaam.

Onder andere met behulp van de juiste voeding, supplementen, het in balans brengen van het immuunsysteem (o.a. darmen) en/of stress release worden de klachten bij de oorzaak aangepakt. Of en wanneer het haar aangroeit blijft lastig te voorspellen.

Hieronder zie je de belangrijkste pijlers van de behandeling van alopecia areata op een rij:

  • Immuunsysteem in balans brengen
  • Therapie gericht op de darmen
  • Voeding optimaliseren
  • Uitgebalanceerde voedingssupplementen
  • Oorzaken van stress opsporen en aanpakken

Alopecia Areata van binnenuit behandelen? Kijk ook eens naar mijn masterclass Het Prikkelbare Darm Syndroom. Klik hier…

Aanvullend onderzoek bij Alopecia Areata

Indien gewenst worden er aanvullende onderzoeken gedaan. Hierbij kun je denken aan ontlastingsonderzoek, screening op voedingsintoleranties of testen op belasting met zware metalen.