Behandeling van eczeem en allergieën

Eczeem en allergieën op natuurlijke wijze aanpakken

Eczeem is een vervelende en soms pijnlijke aandoening die wordt gekenmerkt door een ontstoken, jeukende huid. Het kan op elke leeftijd voorkomen en treft ongeveer twee tot zeven procent van de bevolking.

De reguliere behandeling van eczeem laat regelmatig te wensen over. Huisartsen en dermatologen gaan meestal niet op zoek naar dieperliggende oorzaak van eczeem of allergieën maar behandelen dit vaak met een corticosteroïd bevattende zalf of crème. Corticosteroïden zijn afgeleid van het natuurlijke hormoon cortisol. In wezen is dit een vorm van symptoombestrijding waarbij de daadwerkelijke oorzaak van eczeem niet aangepakt wordt.

Neem contact op voor meer informatie

Oorzaak van eczeem, hooikoorts en andere allergieën.

Je lichaam heeft diverse barrières. Barrières dienen als bescherming om bijvoorbeeld te voorkomen dat ziekmakende micro-organismen of toxische stoffen binnendringen. Je huid is een barrière maar ook in je mond, keel en neus bevinden zich slijmvliezen die als barrière dienen. Verreweg de belangrijkste barrière bevindt zich in je darmen.

Eczeem, allergieën en darmen

Je darm is opgebouwd uit een epitheellaag en wordt bevolkt door bacteriën, ook wel darmflora genoemd. Verkeerde voeding, stress en antibiotica hebben een negatief effect op de kwaliteit van de epitheellaag en de darmflora. Hierdoor kan op termijn een lekkende darm ontstaan.

Wat is een lekkende darm (leaky gut)?

Een lekkende darm wil zeggen dat er gaten in de darmwand ontstaan. Hierdoor kunnen onverteerde voedseldeeltjes en micro-organismen gemakkelijker binnendringen die op hun beurt voor een afweerreactie kunnen zorgen. Het immuunsysteem wordt dus voortdurend geactiveerd bij een lekkende darm en dit merk je aan klachten zoals eczeem of andere allergieën.

Of het nu gaat om een voedselallergie, eczeem, hooikoorts, zonneallergie of een huisstofmijtallergie – het oplossen van deze problematiek begint bij het herstellen van de barrières en het natuurlijke evenwicht in de darmen.

Eczeem van binnenuit behandelen? Kijk ook eens naar mijn online masterclass Het Prikkelbare Darm Syndroom. Klik hier…

Eczeem, allergieën en stress

Stress verergert vaak eczeemklachten. Stress heeft een negatief effect op je spijsvertering en de PH in je darmen waardoor slechte bacteriën de overhand kunnen nemen. Ook rooft stress essentiële voedingsstoffen weg waardoor er tekorten op andere vlakken ontstaan. Het is dan ook van belang in de behandeling van eczeem en andere allergieën om eventuele stressoren weg te nemen.

Eczeem en allergieën behandelen.

Bij de behandeling van eczeem of allergieën kunnen de volgende zaken worden ingezet:

Orthomoleculaire therapie o.a.:

  • Voedingspatroon aanpassen
  • Immuunsysteem tot rust brengen
  • Epitheellaag in darm herstellen
  • Darmflora optimaliseren

Indien nodig:

  • stress release, ontspanning, life coaching

Eczeem van binnenuit behandelen? Kijk ook eens naar mijn online masterclass Het Prikkelbare Darm Syndroom. Klik hier…