Psoriasis

Psoriasis Behandelen

Psoriasis is een chronische ontstekingsreactie van de huid. Kenmerken van de ziekte zijn rode ontstoken plekken, huidschilfers, jeuk en soms pijn.

De klachten worden veroorzaakt door overproductie van cellen in de buitenste huidlaag.

De eerste tekenen zijn vaak zichtbaar op de ellebogen en de knieën.

Psoriasis ontstaat als het immuunsysteem verkeerde signalen naar de huid zendt, waardoor de huid veel sneller dan normaal cellen aanmaakt. De huid krijgt vele droge, hoornachtige lagen en gaat schilferen.

Regulier is het advies bij psoriasis vaak om te smeren met een medicinale crème en niet te heet te douchen. Hierdoor worden de symptomen onderdrukt maar het probleem – wat van binnenuit komt – wordt niet opgelost.

Neem vrijblijvend contact op met therapeut Evelyn >

Waardoor ontstaat Psoriasis?

Verstoringen in de darmen

De huid heeft een belangrijke barrièrefunctie. Lichaamsbarrières, zoals de huid, vormen de basis van het afweersysteem. Deze barrières hebben als taak om alles wat lichaamsvreemd is buiten de deur te houden.

Lichaamsbarrières maken onderdeel uit van het Common Mucosal Immune System (CMIS).

Tot het CMIS behoren:

  • De darmen (GAlT: Galt assosiated lymphoid Tissue)
  • De huid (SAlT: Skin Assosiated lymphoid Tissue)
  • De longen (MAlT: Mucoid Assosiated lymphoid Tissue)

De opbouw en het functioneren van deze barrières, en ook het functioneren van het immuunsysteem, is direct afhankelijk van een goede darmflora en een goed opgebouwde, dikke slijmvlieslaag van de darmen.

De gezondheid van de huid wordt dus direct beïnvloed door de gezondheid van de darmen.

Een gestoorde barrièrefunctie – wat vaak wordt veroorzaakt door disbalans in de darmen – kan bijdragen tot een overactief immuunsysteem en auto-immuunaandoeningen zoals psoriasis.

Psoriasis van binnenuit behandelen? Kijk ook eens naar mijn masterclass Het Prikkelbare Darm Syndroom. Klik hier…

Andere oorzaken psoriasis

Een gestoorde darmfunctie kan ontaarden in een hyperactief immuunsysteem – met als gevolg een auto-immuunreactie en ontstekingen in de huid.

Daarnaast zijn er de volgende belangrijke oorzaken van psoriasis aan te wijzen:

  • Genetische bevattelijkheid voor psoriasis. Je hebt er ‘aanleg’ voor maar dit betekent niet dat je er altijd last van hebt. Vaak zie je dat psoriasis voorkomt in bepaalde families en onder specifieke omstandigheden de kop op steekt.
  • Verkeerde (ontstekingsbevorderende) voeding.
  • (Psycho-emotionele) stress.

Psoriasis Natuurlijk Behandelen

Het geniet de voorkeur om psoriasis op een natuurlijke wijze van binnenuit aan te pakken. De belangrijkste pijlers in de therapie bij psoriasis staan hieronder.

Darmbarrière repareren

Hiermee wordt bedoeld het herstellen van de epitheellaag in de darmen evenals het in balans brengen van de darmflora (de bacteriën in de darm). Een gezonde darmflora zorgt ervoor dat het immuunsysteem op een adequate manier kan omgaan met ziekteverwekkers en lichaamsvreemde stoffen.

Ontstekingen remmen

Via verschillende wegen en met behulp van diverse nutriënten kan de ontsteking in de huid op een natuurlijke wijze geremd worden.

Immuunsysteem in balans brengen

Bij psoriasis is het immuunsysteem is uit balans. Bepaalde delen van het immuunsysteem reageren te actief. De immuuncellen moeten beter gereguleerd worden, met als doel dat het immuunsysteem niet zo ‘uit de bocht vliegt’. Hierbij spelen de juiste voedingsstoffen, supplementen en een gezonde darm een grote rol.

Versnelde deling huidcellen remmen

Anti-proliferatie (remmen versnelde deling) van de huidcellen en een verbeterde genexpressie is van groot belang bij psoriasis. Met andere woorden: tijdens de therapie ondersteunen we het lichaam om niet teveel huidcellen aan te maken en oude cellen ook weer tijdig netjes af te breken. Specifieke orthomoleculaire supplementen kunnen hierbij van dienst zijn.