De Huid-Darmas

Darmklachten de huid

Wist je dat de darmen en de huid nauw met elkaar verbonden zijn? De huid, heeft net als de darm, een belangrijke barrièrefunctie. De huid zorgt ervoor dat er geen ziekteverwekkers binnenkomen en de huid heeft, net als de darm, dus een belangrijke functie in het immuunsysteem.

Bekijk mijn video over de huid-darmas op Youtube

Het lichaam heeft verschillende barrières. Barrières dienen als bescherming om bijvoorbeeld te voorkomen dat ziekmakende micro-organismen of toxische stoffen binnendringen. Je huid is een barrière maar ook in de mond, longen, vagina en neus bevinden zich slijmvliezen die als barrière dienen. Verreweg de belangrijkste barrière bevindt zich in je darmen.

Wanneer het in de darmen niet lekker gaat, wordt dit ook gecommuniceerd naar de andere barrières. Zo zie je bijvoorbeeld dat een beschadigde darm barrière  (een lekkende darm / leaky gut) ook in verband kan staan met een kapotte huidbarrière (denk aan eczeem).

Maar ook inflammatie in de darmen kan leiden tot ontstekingen in de huid (acne bijvoorbeeld).

Verbeter huidklachten dus van binnenuit door het optimaliseren van je darmen!

Bekijk mijn video!

Meer leren over gezonde darmen en een stralende huid? Neem een kijkje op mijn Youtube-kanaal. Daar vind je een playlist over darmgezondheid!

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.