Hoe bepalend is de leeftijd van een coach?

Hoe oud is jouw coach?

Hoe belangrijk is het dat een coach een bepaalde leeftijd heeft? Zoek je juist een coach die ouder is en dus meer levenservaring heeft? Of wil je liever gecoacht worden door een leeftijdsgenoot? Is een coach van zestig nog geschikt als je zelf amper twintig bent?

Ik kan me nog herinneren dat ik begon als coach toen ik 29 jaar oud was. Op zichzelf een mooie leeftijd om te starten met coachen. Toch richtte ik me in het begin van mijn coach carrière vooral op twintigers en begindertigers. Ik denk dat deze keuze vooral te maken had met mijn eigen onzekerheden als startende coach.

Inmiddels ben ik boven de veertig en coach ik mensen van alle leeftijden, van tieners tot mensen van bijna tachtig! Een enorme verrijking voor mijn dagelijks werk. En zoals ik er nu tegenaan kijk, zou leeftijd echt niet doorslaggevend moeten zijn in de keuze voor een coach. Vandaar ook deze blog;-)).

Wat is dan wel van belang als je een goede (life) coach zoekt?

Een coach met levenservaring

Een coach met levenservaring is zeer gewenst. Een coach bij wie het hele leven vlekkeloos is verlopen, zal zich moeilijker kunnen verplaatsen in een ander bij wie niet alles over rozen gaat. Nu denk ik dat meeste coaches zelf ook het nodige hebben meegemaakt. Zij weten uit ervaring hoe het is om angstig, onzeker, gestrest of rusteloos te zijn. Zij hebben zelf vaak lang geworsteld om hun draai te vinden in het leven. En die levenslessen nemen coaches natuurlijk mee in hun werk.

Een coach met werkervaring

De senioriteit van een coach zit vooral in het aantal jaren werkervaring – en niet in de leeftijd. Een coach met meer werkervaring heeft simpelweg meer cliënten gezien, meer ervaring opgebouwd en zal makkelijk flexibel kunnen schakelen en om kunnen gaan met een grote diversiteit aan hulpvragen.

Een coach die net begint, kan overigens heel fris en onbevangen zijn. En dat heeft ook zo z’n voordelen. Persoonlijk vind ik het een taak voor alle coaches, ook de oudere coaches, om fris te blijven en met nieuwe ogen naar mensen te kunnen kijken.

Een overwerkte coach?

Werkervaring is gewenst maar een coach die veertig cliënten per week ziet kan naar mijn mening niet meer fris zijn en onbevangen zijn. Als coach krijg je veel informatie en indrukken te verwerken – en die moet je ergens zien te processen of verwerken. Met een propvolle agenda lukt dat maar moeilijk. Zoek dus vooral een coach die zelf ook in balans is, grenzen aan kan geven en luistert naar zijn of haar gevoel.

Het gaat om de klik met je coach

Het gaat uiteindelijk om een klik met je coach – de leeftijd van de coach is minder van belang. Ook een coach van 65 kan heel vlot, inlevend en bij de tijd zijn. Aansluiting vinden doe je over het algemeen sneller bij leeftijdsgenoten maar je kunt ook prima een goede klik hebben met een coach die jonger of ouder is dan jijzelf. Persoonlijk denk ik dat een oudere coach heel veel te bieden heeft – zolang die maar jong van geest is.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.