Holistische geneeskunde en de Psycho Neuro Immunologie

Holistische gezondheid en de klinische Psycho Neuro Immunologie

Wat is holistische geneeskunde of holistisch denken?

In de alternatieve geneeskunde nemen we het woord ‘holistisch’ al snel in de mond. Maar wat is holistische geneeskunde nu precies? Bestaat dat eigenlijk nog wel in deze tijd? En bestaat er ook een holistische wetenschap, een wetenschap die de mens en gezondheid holistisch onderzoekt?

Bekijk snel mijn video op YouTube!

Het woord ‘holos’ betekent ‘heel’ in het Grieks.

Wat bedoelen we nu met holistische geneeskunde of holistische gezondheid? Hieronder vind je een opsomming van zaken die naar mijn idee in de holistische geneeskunde thuishoren:

 • De hele mens centraal in een context
 • Geen scheiding lichaam en geest
 • Lichaam als één systeem zien
 • Oog voor omgevingsinvloeden (milieu, klimaat)
 • Systemisch denken
 • Energie en energieverdeling staan centraal
 • Voeding, bewegen, mitochondriën
 • Energieverschuivingen bij infectie of stress
 • Hoe ben je neuro-biologisch en energetisch gewired?
 • Impact van de mind (denken) op gezondheid
 • Focus op zingeving, verbinding en life purpose
 • Evolutionair denken, genen, epigenetica

Deze lijst is ongetwijfeld niet volledig. Mocht jij hier iets op willen aanvullen, laat een comment achter op deze site of bij mijn Youtube-Video over deze topic.

De Psycho Neuro Immunologie

Is er een wetenschap die de mens holistisch benaderd?

De wetenschap die daar het dichtst bij in de buurt komt, is de Psycho Neuro Immunologie.

De Psycho Neuro Immunologie is een interdisciplinaire wetenschap waarin de psychologie, biochemie, neurologie, immunologie, endocrinologie en epigenetica samenkomen. De Psycho Neuro Immunologie onderzoekt de interactie tussen bijvoorbeeld de psyche, hormonen en het immuunsysteem.

Meer weten over de Psycho Neuro Immunologie? Bekijk mijn video op Youtube!

Onderzoeksgebieden Psycho Neuro Immunologie

Binnen de Psycho Neuro Immunologie wordt onder andere onderzoek gedaan naar de impact van early life stress, eenzaamheid en bioritme verstoringen (chronobiologie) op gezondheid. Ook wordt gekeken naar de relatie tussen persoonlijkheid, gedrag en ziekte.

Zie voor meer info mijn video op Youtube

Kan het een tikje holistischer alsjeblieft?

Toch is de holistische geneeskunde anno 21e eeuw niet echt holistisch. Wat mij betreft hebben we het bijvoorbeeld te weinig over de impact van klimaat op gezondheid. En hoe zit het met de invloed van de Zon of het gebrek aan zonlicht op je stemming en de werking van je immuunsysteem? Hier wordt op zich wel onderzoek naar gedaan. Tot zo ver klinkt het voor de meeste mensen vrij logisch en zinvol om dit mee te nemen (al doen we dit in de praktijk veel te weinig).

Gaan we een stapje verder, richting de Natural Astrology bijvoorbeeld, dan begeef je je als mens, therapeut of wetenschapper echt op glad ijs. Stel dat je wilt weten wat de invloed van een hemellichaam zoals de Maan is op ons fysieke en mentale welzijn dan zul je weinig recent wetenschappelijk onderzoek tegenkomen. Terwijl wij therapeuten systematisch van onze cliënten horen dat zij slecht slapen met volle maan.

Een andere punt wat nog onderbelicht is, heeft te maken met je temperament, het type dat je bent, je energetische blueprint en hoe dit je gezondheid beïnvloed. En wat is bijvoorbeeld de impact van het al dan niet hebben van een life purpose op je gezondheid?

Als je een mens en zijn of haar gezondheid echt holistisch wilt bekijken, dien je de bovenstaande topics ook mee te nemen.

Bekijk ook mijn video op Youtube

Meer leren over holistische gezondheid? Kijk bij de Boost Your Mood Academy!

Of bekijk mijn e-book

E-book holistische gezondheid 29 februari 2024E-book holistische gezondheid 2 juni 2024

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.