Immuunsysteem en psyche

Het immuunsysteem reguleert je stemming

Zoals ik in mijn boek Boost Your Mood, ontdek het geheim van een oergezonde levensstijl uitvoerig uitleg, is er een relatie tussen het functioneren van je immuunsysteem en je psychische gesteldheid.

Een hyperalert immuunsysteem en stress putten je lijf uit

Een immuunsysteem dat op volle toeren draait is voor het lichaam een kostbare aangelegenheid. Om je een idee te geven: het verhogen van de lichaamstemperatuur met slechts één graad kost je lijf al snel zo’n 250 calorieën per dag.

Een hyperalert immuunsysteem en stress putten het lichaam uit.

Energie sparen

Als je reserves langzaamaan opraken is een toestand van vermoeidheid absoluut noodzakelijk om ervoor te zorgen dat je geen energie verspilt aan onnodige activiteiten. Het lichaam moet zo economisch mogelijk functioneren en stelt duidelijke prioriteiten.

Een tijdje vermoeid zijn, is dan heel nuttig en functioneel. Door lang te slapen en zo min mogelijk te doen, heeft het lichaam alle ruimte om veel brandstof naar het hardwerkende immuunsysteem te loodsen. Het lichaam krijgt de kans om op te laden en te herstellen – en deze nieuwe energie maakt je meteen een stuk vrolijker.

Niet alleen een overactief immuunsysteem beïnvloedt je stemming, ook als de verdediging van het lichaam verzwakt is, heeft dit effect op je gemoedstoestand. Je humeur, energiepeil en emoties die jij ervaart, worden feilloos afgestemd op de fysieke gesteldheid en de omstandigheden waar je op dat moment mee te maken hebt.

Dit wordt overduidelijk als je door een evolutionaire lens kijkt naar stemmingsstoornissen zoals het premenstrueel syndroom (PMS), postnatale depressies en de winterblues.

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.