Quarterlife crisis of Midlife crisis?

Quarterlife crisis of midlife crisis?

 

Vervroegde midlifecrisis?

Wat opvalt aan mensen in een dertigersdip is dat zij op relatief jonge leeftijd al rondlopen met, in de ogen van hun ouders, ‘serieuze’ levensvragen.

Dertigers in crisis stellen zichzelf vragen op het niveau van hun identiteit (Wie ben ik?). Het dertigersdilemma is in essentie dan ook een identiteitscrisis die een ontdekkingsreis naar hogere doelen in het leven en spiritueel ontwaken ingangzet. Het is een belangrijk omslagpunt voor dertigers, een periode van bezinning en heroriëntatie op het leven.

Midlife crisis?

De zoektocht van dertigers naar zingeving heeft veel weg van de alom bekende midlifecrisis. De term midlifecrisis is bedacht door de heer Elliott Jaques, dezelfde man die al in 1965 de naam quarterlife crisis introduceerde. Het fenomeen quarterlife crisis is pas echt bekend geworden na de bestseller Quarterlife Crisis (2001) van de Amerikaanse auteurs Alexandra Robbins en Abby Wilner.

Contact

Ondanks de opmerkelijke overeenkomsten tussen de midlifecrisis en het dertigersdilemma, zijn er een aantal belangrijke verschillen. De midlifecrisis wordt gekenmerkt door een overgangsfase van volwassene naar oudere. In deze periode kijken mensen terug op hun leven om te zien wat zij er nu werkelijk van gemaakt hebben. Dit gaat nogal eens gepaard met gevoelens van zinloosheid (Is dit nu alles?). Tevens wordt de balans opgemaakt voor de toekomst: wat is er nog te doen in die relatief korte tijd die er over is?

Dertigers daarentegen zitten in een transitiefase van pas afgestudeerde of nog rondshoppende werknemer naar een vaster en meer omlijnd leven als volwassene. Het grote verschil met de midlifecrisis is dat je leven als dertiger nog veelal openligt. Waar eindveertigers en vijftigers vooral teugblikken, de balans opmaken en ernaar verlangen om zich weer jong te voelen, maken dertigers zich met name zorgen over hun toekomst. Het overweldigende aantal keuzemogelijkheden, de onzekerheid en onvoorspelbaarheid, en de druk om nu de juiste levensbepalende beslissingen te nemen, zorgen voor gevoelens van onrust bij dertigers.

Neem vrijblijvend contact op met dertigersdip coach & therapeut Evelyn

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.