Vitamine B12 tekort? Tips, oorzaken en achtergronden

Vitamine B12 tekort?!

Vitamine B12 is een van de meest besproken vitamines. Vitamine B12 is een complex molecuul en er zijn veel mensen met een vitamine B12 tekort.

Bronnen van vitamine B12

Vitamine B12 zit vooral in dierlijke voeding. Denk aan vlees, vis, kip, ei en kaas. Ook darmbacteriën produceren zelf vitamine B12 maar dit wordt deels weer uitgescheiden. Via de voeding krijgen de meeste mensen voldoende vitamine B12 binnen.

Toch zijn er een hoop mensen met tekorten. Hoe dit kan, leg ik straks uit.

Bekijk mijn video over vitamine B12 tekort

Goed opneembare vormen van vitamine B12

Vitamine B12 moet veel stappen in het lichaam doorlopen voordat het wordt opgenomen. Om het lichaam een handje te helpen, vind je in goede suppletie vitamine B12 in de actieve vorm.

Er zijn twee goed opneembare vormen van vitamine B12.

In de eerste plaats is dat de methylcobalamine: helpt het lichaam bij methylatie processen. In dat geval wordt er een methylgroep gekoppeld aan een proteïne of DNA. Het lichaam heeft methylgroepen nodig voor de bescherming van DNA, de aanmaak van myelineschede (de beschermende vetlaag rondom zenuwen), het vormen van neurotransmitters en hormonen en de ontgifting via de lever.

Zoals je kunt lezen, zijn dit enorm belangrijke functies van vitamine B12, de methylcobalamine vorm.

Dan is er de tweede goed opneembare vorm van vitamine B12: de adenosylcobalamine. Deze vorm van vitamine B12 is vooral van belang in de citroenzuurcyclus, voor goed werkende mitochondriën en dus voor de aanmaak van energie.

Bekijk mijn video over vitamine B12 tekort

Klachten bij een vitamine B12 tekort

Als je het bovenstaande hebt gelezen, dan is het logisch een tekort aan vitamine B12 bijvoorbeeld de volgende klachten kan geven:

  • Vermoeidheid
  • Mentale klachten zoals depressie, angsten, overprikkeling, concentratieproblemen, woordvindingsproblemen, wattenhoofd
  • Tintelingen, spierspasmen, onregelmatige hartslag
  • Aften in de mond en tongontsteking
  • Bloedarmoede
  • Hormonale klachten

Oorzaken vitamine B12 tekort

Wat zijn nu de oorzaken van een vitamine B12 tekort?

Voedingsdeficiënties

Er kunnen tekorten in B12 ontstaan bij een vegetarisch of veganistisch voedingspatroon.

Problemen in de spijsvertering / malabsorptie.

Vitamine B12 moet onder andere gebonden worden in de maag aan de intrinsieke factor. Bij maagzuurproblemen of bij het slikken van maagzuurremmers kan dit de opname van vitamine B12 verminderen. Maar ook de dunne darm en alvleesklierenzymen zijn betrokken bij de opname van vitamine B12 .

Verhoogd verbruik vitamine B12

Met name door langdurige stress (aanmaak en ontgifting stresshormonen) en een hoge toxische belasting kan er een tekort ontstaan aan vitamine B12. We leven in gestreste samenleving, bomvol toxische stoffen. Denk hierbij aan medicatie, alcohol, drugsgebruik (lachgas), cosmetische ingrepen, make-up enzovoorts. De lijst is eindeloos. Al deze stoffen moeten ontgift worden via de lever, met behulp van methylatieprocessen en vitamine B12.

Meer weten: bekijk mijn video over vitamine B12 tekort

Ga niet zomaar langdurig hoog vitamine B12 slikken. Laat je bij voorkeur adviseren door een orthomoleculair therapeut. Let op interacties met medicatie en in geval van zwangerschap alleen suppletie gebruiken die geschikt zijn voor zwangeren.

Bekijk hier de video op YouTube over vitamine B12 tekort

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.