Wat is het voordeel van een depressie?

Een depressie, een beschermingsmechanisme?

Wat is het evolutionaire voordeel van een depressie en andere stemmingsklachten zoals neerslachtigheid, lusteloosheid, PMS, vermoeidheid, een winterblues en een zelfs een postnatale depressie?

In mijn boek Boost Your Mood, ontdek het geheim van een oergezonde levensstijl beschrijf ik uitvoerig dat stemmingsklachten zoals een depressie lang niet altijd alleen tussen de oren zitten. Ook verstoringen in het lichaam dragen bij aan mentale klachten.

Hoe zit dit nu precies?

Nog niet zo lang geleden ging de menselijke soort massaal dood aan infectieziektes zoals de pest en de Spaanse griep. Oude evolutionaire programma’s om onszelf hier tegen te beschermen, zijn nog steeds actief.

Bekijk video over depressie…

Wat hebben infectieziektes nu met een depressie te maken?

Mensen met een depressie zitten laag in hun energie en het immuunsysteem is chronisch geactiveerd. Er worden ontstekingsstoffen aangemaakt waardoor het voor het lichaam lijkt alsof er sprake is van een infectie. Het immuunsysteem staat onder druk en het lichaam wil zichzelf beschermen. Depressieve stemmingen zijn het gevolg.

Denk maar eens aan een flinke griep. Ook dan heb je nergens zin in en ben je tijdelijk ook depri. Dit lusteloze en neerslachtige gedrag noemen we sickness behavior. Dit is een belangrijke, beschermende strategie van het lichaam.

Wanneer het immuunsysteem hard aan het werk is – en alle energie naar zich toetrekt – is het niet de bedoeling dat jij uit enthousiasme allerlei spannende avonturen op zoekt. Avonturen waardoor je immuunsysteem mogelijk nog meer onder druk komt te staan.

Tijdelijk depressief zijn, is dus een beschermingsmechanisme.

Nu we dit weten, hoe behandel je dan een depressie? Niet alleen maar door te praten.

Bekijk snel mijn video! Bekijk video over depressie…

Meer weten? https://therapeut-coach-amsterdam.nl/academy/

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.