Ashwagandha, Withania somnifera ofwel de Winterkers

Ashwagandha, Withania somnifera ofwel de Winterkers

Ashwagandha: een wondermiddel of toch niet?

Bekijk mijn YouTube-video over ashwagandha, verschenen in een serie over adaptogene kruiden.

Wat zijn adaptogenen?

Adaptogenen zijn geneeskrachtige kruiden. Adaptogene kruiden zoals ashwagandha hebben een algemeen versterkend effect op het menselijk lichaam.

Adaptogenen zoals ashwagandha kunnen het lichaam helpen aan te passen aan veranderende omstandigheden. Bij veel stress kan ashwagandha regulerend werken op de stress as en het lijf helpen om stresshormonen af te bouwen. En bij vermoeidheid kan ashwagandha het lichaam ondersteunen om meer energie aan te maken.

Adaptogene kruiden werken over het algemeen niet specifiek – ze werken holistisch en breed.

Ashwagandha is vooral bekend uit de Indiase geneeskunde, de Ayurveda. Daar wordt ashwagandha al duizenden jaren gebruikt als een tonicum voor een lang en gezond leven.

In het Westen gebruiken wij ashwagandha vooral als anti-stress en anti-angst middel. Ashwagandha kan helpen het lichaam te ontspannen en heeft GABA-achtige eigenschappen.

Voor de wetenschappelijke onderbouwing, kijk o.a. op https://www.orthokennis.nl/nutrienten/ashwagandha.

Ashwagandha, een wondermiddel?

Is ashwagandha een wondermiddel? Nee, helaas is ashwagandha geen wondermiddel. Adaptogene kruiden kunnen je lichaam een zetje in de goede richting geven. Het is echter cruciaal dat je oorzaken van klachten achterhaalt en altijd hele plaatje bekijkt. In mijn YouTube-video vertel ik er meer over.

Als je ashwagandha gaat suppleren, kies altijd een goed orthomoleculair merk. Houd je aan de aanbevolen dosering en slik het maximaal 6 weken. Kijk uit bij schildklier en leveraandoeningen. Niet in geval van zwangerschap. Check interacties met medicatie.

Meer leren over holistische gezondheid?

Kijk dan bij de Boost Your Mood Academy:

https://therapeut-coach-amsterdam.nl/academy/

Bekijk ook mijn andere video’s op mijn YouTube-Kanaal over adaptogene kruiden.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.