Corona, overgewicht, leptine en resveratrol

Complicaties bij Corona-infectie en verhoogde leptinespiegels

Kort na de uitbraak van het Coronavirus, COVID-19, concludeerden artsen dat vooral mensen met overgewicht, obesitas en diabetes type-2 op de IC belanden. Dit deed direct alarmbellen rinkelen: wat maakt dat juist deze groep mensen zo gevoelig is voor een slecht verloop bij een infectie met het Coronavirus?

Vetcellen en ACE2 receptoren

Al snel werd duidelijk dat het Coronavirus het lichaam binnenkomt via zogenaamde ACE2 receptoren (angiotensin-converting enzyme 2-receptoren). ACE2 is een eiwit aan het oppervlakte van cellen waar het Coronavirus aan kan hechten om zo het lichaam binnen te komen. Het virus bindt aan de receptor en kan zich in de longen vermenigvuldigen. ACE2 receptoren zitten vooral in de longen, neus en darmen.

Mensen met veel vetcellen (overgewicht) hebben meer ACE2 receptoren en hebben dus meer toegangspoorten voor het Coronavirus. Hoe meer ACE2 receptoren iemand heeft, hoe sneller het Coronavirus het lichaam binnen kan dringen. Een infectie met het Coronavirus verloopt over het algemeen heviger bij personen met overgewicht en veel buikvet.

Neem contact op voor meer informatie>

Verhoogde leptinespiegels

Een ander probleem bij mensen met overgewicht is dat zij vaak verhoogde leptinespiegels hebben. Leptine wordt geproduceerd door vetcellen.

Leptine is een stof die vooral bekend staat als verzadigingshormoon.

Het lichaam is continu bezig met de beschikbare energie op een goede manier te verdelen. Het hormoon leptine geeft de hersenen een signaal over hoe het met onze energievoorraad gesteld is.

Is er weinig vet in de cellen, dan is er ook weinig leptine. Weinig leptine betekent voor de hersenen dat er een energietekort is. Een laag leptinegehalte creëert ook een gevoel van honger. Bovendien, bij echt lage leptinewaarden geven de hersenen geen toestemming om veel energie te verbruiken. Met als gevolg dat mensen zich moe voelen en geen zin hebben om te bewegen.  

Wanneer er voldoende vet aanwezig is, is er ook voldoende leptine en signaleren de hersenen dat er genoeg energie voorradig is. Mensen voelen zich verzadigd en het lichaam krijgt toestemming om energie te verbruiken en voort te planten.

Dit klinkt allemaal heel logisch en positief, toch? Tot dusver is het ook niets aan de hand. Waar zit dan het probleem? Te veel aan leptine was toch juist niet goed? Inderdaad, bij te hoge leptinespiegels gebeurt er iets in het lichaam waardoor de normale fysiologie verstoord raakt.

Leptineresistentie

Als er veel vetcellen zijn, die allemaal leptine produceren, ontstaat er te veel leptine. Als er continue te hoge leptinespiegels zijn, worden lichaamcellen op een gegeven moment ongevoelig voor het hormoon leptine. Mensen met overgewicht en veel buikvet zijn vaak leptineresistent, de cellen zijn als het ware doof geworden voor de werking van leptine. Het lichaam reageert niet meer adequaat op het verzadigingshormoon leptine.

Wat nu als je ongevoelig bent voor de werking van het hormoon leptine?

Er is nu echt sprake van een verstoring. Er is immers te veel leptine maar geen gevoel van verzadiging. Oeps… Dit leidt tot constante honger. Je eet veel en vaak maar raakt niet verzadigd. Bij ernstige leptineresistentie hebben mensen zelfs ‘s nachts honger. Bovendien krijgt het lichaam ook geen toestemming om te bewegen.

Een ongezonde, lastig te doorbreken, vicieuze cirkel is ontstaan: honger hebben, aankomen, toch blijven eten, te moe voelen om in beweging te komen, meer vetopslag en nog meer leptineresistentie.

Je kunt je voorstellen dat dit absoluut niet wenselijk is.

Artsen hebben geconcludeerd dat veel mensen met ernstige complicaties in geval van een Corona-infectie verhoogde leptinespiegels hebben.

Te veel leptine zorgt niet alleen voor veel vetcellen en veel ACE2 receptoren (toegangspoorten voor het Coronavirus), het werkt bovendien ontsteking in de hand.

Neem contact op of bel 06-81190606 >

Leptine en ontsteking

Leptine is heel ontstekingsbevorderend.

Een ontsteking is toch juist handig, als je infectie hebt? Dat klopt!

In tijden van een infectie is een ontsteking precies wat het lichaam wil en nodig heeft. Het immuunsysteem wordt namelijk – met behulp van leptine – geactiveerd door ontstekingsbevorderende cytokines. Cytokines zijn stoffen die het immuunsysteem aanzetten.

Onder normale omstandigheden is dit zeer gewenst en noodzakelijk om bijvoorbeeld virale infecties te bestrijden. Bij de meeste gezonde mensen ondersteunt leptine dus een normale, adequate afweer.

Echter… verhoogde leptinespiegels leiden tot meer en hevige ontstekingen. De kans op een hevige ontsteking – een storm aan ontstekingsbevorderende cytokines –  is ook groter.

Bij een zogenaamde cytokinestorm komen er zeer veel ontstekingsstoffen van het immuunsysteem vrij. Het immuunsysteem vliegt uit de bocht, gaat te hard tekeer en richt veel schade aan, bijvoorbeeld in de longen. Zie ook mijn eerdere artikel over het Coronavirus.

Kort gezegd, te veel aan leptine (door overgewicht) zorgt dus mogelijk ook voor teveel onstekingsstoffen wat uiteindelijk gevaarlijk kan zijn voor het lichaam.

Dan is er nog een laatste probleem met leptine en het Coronavirus.

Trombose in de longen

Er is nog één ding in relatie tot leptine en de kans op complicaties bij een infectie met het Coronavirus wat ik wil benoemen. Verhoogde leptinespiegels zijn geassocieerd met meer kans op hart- en vaatziektes. Hoge leptinespiegels kunnen namelijk trombose veroorzaken.

Leptine verhoogt de vrijzetting van stollingseiwitten en onstekingsstoffen. Leptine bevordert het samenklonteren van bloed en kan zo trombose in de hand werken. Verhoogde leptinespiegels geeft dus een grotere kans op dodelijke longembolieën ten gevolge van COVID-19.

Samengevat verhoogt leptine het aantal ACE2 receptoren (en dus toegangspoorten voor het Coronavirus), het kan hevige ontstekingen in de hand werken en het verhoogt mogelijk de kans op trombose.

Hoe is deze onwenselijke situatie te herstellen?

Een orthomoleculair therapeut kan je ondersteunen bij een gezonde levensstijl en het verminderen van leptineresistentie.

Het eten van gezonde voeding, meer bewegen, af en toe vasten, vetverbranding optimaliseren, afvallen, hoogwaardige voedingssupplementen, meer bewegen – of had ik dit al gezegd? – zijn zaken waar de orthomoleculaire geneeskunde zich mee bezig houdt.

Ook kan een orthomoleculair therapeut je adviseren over natuurlijke stoffen, zoals resveratrol, die mogelijk een rol kunnen spelen in het voorkomen van hevige complicaties in geval van een infectie met Corona.

Maak een afspraak! >

Resveratrol en leptine

Wat is resveratrol?

Resveratrol is een krachtig natuurlijk middel dat al lange tijd door orthomoleculair therapeuten wordt ingezet ter verlichting van diverse kwalen zoals hart- & vaatziekten, diabetes type-2, obesitas en ontstekingsziekten.

Resveratrol is een stof die van nature in lage hoeveelheden voor komt in blauwe druiven en rode wijn. Resveratrol is een polyfenol met antioxidatieve, ontstekingsremmende, antivirale en DNA beschermende eigenschappen.

Wat doet resveratrol in relatie tot het Coronavirus?

Wat maakt resveratrol nu zo interessant in relatie tot het Coronavirus, COVID-19?

Resveratrol verhindert het vrijkomen van leptine en kan zo helpen leptineresistentie te verminderen.

Bovendien, resveratrol is een antioxidant met een ontstekingsremmende werking en kan zo mogelijk voorkomen dat het immuunsysteem teveel schade aanricht.

Tenslotte, resveratrol kan mogelijk helpen trombose in de longen te voorkomen.

Resveratrol is mogelijk een zeer potentent en waardevol voedingssupplement in geval van een infectie met het Coronavirus.

Vanzelfsprekend, resveratrol voorkomt en geneest geen Corona. Het is ook geen quick fix. Een gezonde levensstijl, optimale voeding, bewegen en afvallen zijn van groot belang om hoge leptine niveaus te verminderen en ernstige complicaties in geval van een infectie met het Coronavirus te verkomen.

Wil je meer weten over de werking van resveratrol?

Een orthomoleculaire therapeut kan ondersteuning bieden

Neem resveratrol alleen in na deskundig advies van een orthomoleculair therapeut én altijd in combinatie met de eerder genoemde leefstijlveranderingen.

Ben je benieuwd naar welk resveratrol supplement voor jou geschikt is? En wat de optimale dosering van resveratrol is in jouw specifieke situatie? Als orthomoleculair therapeut ondersteun ik je graag.

Ik ben ook life coach en kan je – naast inhoudelijke adviezen – ook helpen bij het realiseren van een gedragsveranderingen op het gebied van een gezonde levensstijl.

Maak een afspraak of bel 06-81190606

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.