De voor- en nadelen van het FODMaP dieet.

Het FODMaP dieet

Als orthomoleculair therapeut zie ik geregeld cliënten die, vaak met wisselend resultaat, hebben geëxperimenteerd met het FODMaP dieet.

Wat zijn FODMaP’s nu precies en wat zijn de voor- en nadelen van het FODMaP dieet?

Wat zijn FODMaP’s?

FODMaP’s zijn koolhydraten (suikers) die van nature voorkomen in diverse voedingsmiddelen zoals tarwe, bonen, diverse soorten groente en fruit en zuivel. Bekende FODMaP’s zijn lactose (melksuiker), tarwe, uien, knoflook, zoetstoffen en peulvruchten. Vlees en vis bevatten geen FODMaP’s.

Waar staat FODMaP voor?

FODMaP staat voor: Fermenteerbare Oligosacchariden (fructanen en galactanen) Disachariden (lactose, zuivel) Monosaccharides (fructose) and Polyolen (suikeralcoholen, bijvoorbeeld in zoetstoffen, fruit en groenten).

Voedingsmiddelen die veel FODMaP’s bevatten, kunnen ook veel allergene eiwitten bevatten, maar dat hoeft niet. Heel bekend en berucht is tarwe. Dit bevat zowel gluten als fructanen.

FODMaP’s en het prikkelbare darm syndroom (PDS)

Sommige FODMaPs zijn voor het lichaam moeilijk te verteren. In de dunne darm nemen FODMaP’s veel vocht op, waardoor de darm kan opzwellen. Wanneer FODMaPs de dikke darm bereiken, worden ze gefermenteerd door bacteriën en dit kan leiden tot gasvorming. Met name mensen met gevoelige darmen hebben hier last van.

Het eten van veel FODMaP’s kan klachten vooroorzaken zoals een opblazen gevoel, buikpijn en winderigheid. FODMaP’s kunnen zo bijdragen aan het prikkelbare darm syndroom (PDS).

Neem contact op voor meer informatie >

Voordeel FODMaP dieet

Door het elimineren of halveren van FODMaP’s in je voedingspatroon kunnen klachten snel afnemen.

Nadelen FODMaP dieet

Voedingsmiddelen met FODMaP’s zijn lang niet altijd ongezond. Een dieet waarbij je lange tijd alle FODMaP’s vermijd, is dan ook niet aan te bevelen.

Als orthomoleculair therapeut raad ik het FODMaP dieet ook niet direct aan. Vanuit een orthomoleculaire bril bekeken, is het aan te bevelen om de gehele spijsvertering te ondersteunen. Een therapie gericht op de darmen is zeker aan te bevelen.

Ontlastingsonderzoek

In de orthomoleculaire behandeling zet ik vaak ontlastingsonderzoek in. Door middel van ontlastingsonderzoek krijg ik als therapeut een goed beeld van de verstoringen in de darmen.

Wordt voeding wel goed verteerd? Is er een tekort aan goede darmbacteriën? Of zijn er misschien teveel gisten en schimmels of schadelijke bacteriën die voor disbalans zorgen in de darmen? Werkt het immuunsysteem wel voldoende mee? Is er verdenking op een verhoogd doorlaatbare darm/irritatie van de darmwand? Enzovoorts.

Op basis van de informatie uit het ontlastingsonderzoek kunnen we in de orthomoleculaire praktijk gerichte darmtherapie inzetten.

Door het hele milieu in het maag-darmstelsel te ondersteunen, gaat de vertering van FODMaP’s uiteindelijk een stuk beter.

Neem contact op voor meer informatie >

Prikkelbare darm aanpakken met orthomoleculair therapeut

Als orthomoleculair therapeut kijk ik verder dan naar voeding alleen. Welke andere stressoren moeten worden aangepakt? Denk aan overbelasting, slecht slapen of te weinig bewegen.

Als je overweegt met het FODMaP dieet aan de slag te gaan, richt je dan ook op het herstel van je darmen, al dan niet samen met een orthomoleculair therapeut.

Maak nu een afspraak! >

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.