Introversie: een last of een zegen?

Introversie als kracht

In mijn praktijk voor life coaching en therapie spreek ik vaak mensen die zichzelf als introvert bestempelen (en deze zelfanalyse klopt meestal ook) en ten gevolge van hun introversie tegen bepaalde dingen aanlopen.

Wat mij opvalt, is dat introverte mensen de wereld vaak ervaren als een plek die wordt gedomineerd door extraverte mensen. Het frappante is dat dit natuurlijk niet zo is, en dat kan ik als life coach ook echt bevestigingen: er komen vele ‘introverte’ mensen in de praktijk. Ik zet ‘introvert’ bewust tussen haakjes: het is namelijk een zelf beoordeling, een stempel en het creëert een gevoel van ‘wij-zij’.

Na ruim tien jaar werkervaring als life coach denk ik dat er een aantal hardnekkige misverstanden bestaan rondom introversie en extraversie, die overigens voor een groot deel door de introverten zelf worden verkondigd.

Zo denken mensen over het algemeen vaak dat introverte mensen:

  • altijd verlegen zijn
  • lastig communiceren
  • geen goede speech kunnen geven

Introverte mensen zelf denken vaak dat:

  • de wereld vooral bestaat uit extraverte mensen
  • ze ongezellig zijn
  • ze moeten veranderen om geaccepteerd te worden

Met behulp van een goede life coach krijg je inzicht in jouw ideeën, oordelen en overtuigingen omtrent introversie.

Wat is nu precies introversie en extraversie?

Extraversie versus introversie

Waar haal je je energie uit? Het gaat hierbij om de gerichtheid op de omgeving. Ben je vooral gericht op de buitenwereld of op je eigen gedachtewereld? Extraverte mensen vinden het leuk om in teams te werken en ontwikkelen ideeën in overleg met anderen. Mensen met een introverte persoonlijkheid houden van een rustige werkruimte en ontwikkelen ideeën als ze alleen zijn.

Of je introvert dan wel extravert bent heeft er dus vooral mee te maken waar je je energie uithaalt. Laad je jezelf op door dingen met mensen te doen of krijg je juist energie als je dingen zelfstandig doet?

Positieve eigenschappen van introverte mensen

Tijdens life coaching leer je dat introversie echt een kracht is.

Sterke eigenschappen introverte mensen:

Diepgang, rijke innerlijke belevingswereld, sterke concentratie, goed zelfstandig werken, bescheiden, goed doordachte analyses en adviezen geven, rust en evenwicht uitstralen, goed kunnen luisteren, goede zelfreflectie, gepaste voorzichtigheid, betrouwbaar, denken eerst na voordat ze iets zeggen, rots in de branding, etc…

Toch zien introverte mensen, zo is mijn ervaring als life coach, hun sterke eigenschappen niet lang altijd als positief en vinden ze eigenlijk dat ze ‘anders’ (meer ‘extravert’) zouden moeten zijn.

Jezelf accepteren is vaak één van de belangrijkste doelen tijdens life coaching bij introversie.

Geef je jezelf voldoende tijd om op te laden? Zie je ook je eigen kwaliteiten als introvert persoon? Heb je de neiging om jezelf aan te passen en je extraverter voor te doen dan je bent? Geef je voldoende je grenzen aan?

Life coaching kan helpen om goed in je vel te zitten en introversie als kracht optimaal te benutten.

Wil je meer weten over life coaching?

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie met life coach Evelyn 06-81190606 >

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.