Life coaching en therapie: snel, sneller, snelst

Zoek je quick fiks voor al je problemen? Vergeet het maar!

Waar ik me als life coach en orthomoleculair therapeut vaak over verbaas, is dat sommige cliënten razendsnelle oplossingen verwachten (of bijna demanden) voor hun klachten en issues. Ik heb het hier regelmatig met collega therapeuten en andere life coaches over en ook zij herkennen in toenemende mate dit hedendaagse fenomeen.

Het lijkt wel alsof alles waar de moderne mens tegenaan loopt – zelfs diepgewortelde issues uit de jeugd en jarenlange, slepende chronische klachten – supersnel opgelost moet worden. Liever gisteren nog, dan vandaag.

Naar mijn idee klopt hier iets niet.

De meeste cliënten zijn, voordat ik ze in mijn praktijk voor coaching en therapie zie, al zeker tien en misschien wel twintig jaar bezig met hun probleem of klacht te ‘ontwikkelen’.

Laten we slaapproblemen even als voorbeeld nemen.

De biochemische disbalans die ontstaat bij slaapproblemen kan het gevolg zijn van stress, ongezonde voeding, een slechte relatie, wisseldiensten, genetica etc.

In de meeste gevallen blijft het niet bij slecht slapen alleen. Een cliënt ontwikkelt bepaalde gedragingen en gedachtepatronen (bijvoorbeeld negatief denken, meer alcohol drinken etc.) waardoor het slaapprobleem nog meer wordt ‘vastgezet’ in iemands systeem.

En dan nog te bedenken dat de oorsprong van deze klacht misschien wel in de vroege jeugd ligt. Bijvoorbeeld omdat iemand een slechte relatie had met zijn of haar ouders en te weinig geknuffeld is als baby. Dit kan er toe leiden dat er minder geruststellende bindingshormonen en andere ontspannende feel good stoffen worden aangemaakt. Met als uiteindelijk resultaat dat iemand ook als volwassene moeilijk kan ontspannen, altijd op ‘aan’ staat en zeer slecht slaapt.

Om er nog een schepje bovenop te doen: genetica speelt vaak ook een rol. Je kunt er vergif op in nemen dat er bij langdurige fysieke of mentale klachten een paar zwakke plekken in je genetisch profiel zitten. Zo heeft iedereen enkele kleine, niet levensbedreigende genetische ‘foutjes’  die heerlijk kunnen dwarsliggen bij het oplossen van je problemen. Dus ook je biochemische make-up speelt een rol in het ontwikkelen – en behouden –  van klachten of mentale issues.

Als je dit allemaal in ogenschouw neemt, dan is het toch best bizar dat er af en toe cliënten zijn die verwachten dat langdurig, ingebakken klachten binnen één a twee life coachings- of orthomoleculaire sessies gefikst zijn?!

Life coaching of therapie is geen wondermiddel. En een probleem wat zich in dertig jaar heeft ontwikkeld, is vaak niet binnen drie weken volledig opgelost.

Overigens, ik wil zeker niet pessimistisch overkomen, ik denk namelijk wel dat je binnen een maand of drie behoorlijk wat vooruitgang mag waarnemen. Merk je na enkele maanden helemaal geen verbetering, dan gaat er iets niet goed in het life coachings- of therapietraject.

Het andere uiterste, jarenlange psychotherapie bijvoorbeeld, daar geloof ik echter helemaal niet in. Te veel en te lang wroeten in je verleden bijvoorbeeld kan ervoor zorgen dat je gaat hyper-focussen op je issues en vooral aan de instandhouding van je probleem werkt, in plaats van aan de oplossing. Life coaching en orthomoleculaire therapie horen naar mijn idee dus ook relatief kortdurend, resultaat- en doelgericht te zijn.

Je bent welkom voor een consult!

Meer informatie over life coaching of orthomoleculaire therapie?

Wil je weten hoe ik te werk ga? Neem dan contact op!

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie met coach en therapeut Evelyn >

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.