life coaching: leren prioriteiten stellen

Prioriteiten stellen

Als life coach tref ik regelmatig cliënten die effectiever willen leren werken en in dit verband ook beter hun prioriteiten willen leren stellen.

Deze coachvraag heeft wat mij betreft vaak twee niveaus:

Een praktisch niveau; tijdens de life coaching krijg je praktische tools die je helpen om effectiever te zijn en makkelijker prioriteiten te kunnen stellen.

Een dieper niveau: het in kaart brengen van de onderliggende patronen die maken dat het niet zo makkelijk is om prioriteiten te stellen.

Praktische tips en trucs bij het stellen van prioriteiten

Hierbij kun je denken aan het werken met de prioriteitenmatrix van Eisenhouwer:

Dringend Niet dringend
Belangrijk  

Hoogste prioriteit, nu doen

 

Tijd voor inruimen. Niet te lang uitstellen.
Onbelangrijk  

Delegeren of tussendoor doen

 

Uitstellen, zo min mogelijk tijd aan besteden

 

Door je werk in te delen in deze prioriteitenmatrix word je een stuk effectiever in je werk.

Ook de ‘clean desk-methode’ is een praktische oplossing bij het effectiever worden in je werk. De gedachte hierachter is dat rommel op je bureau afleidt van je werk. Elke keer dat je bijvoorbeeld een document niet vlot kunt vinden, kost het je enkele minuten om weer op te starten in de taak waar je eigenlijk mee bezig was.

Samen met een life coach kun je bespreken hoe je dit soort praktische oplossingen kunt integreren in je werk.

Echter, tijdens de life coaching stuit ik vaak op een diepere laag in de vorm van persoonlijkheid en overtuigingen die belemmerend kunnen werken bij het stellen van prioriteiten.

Assertieve communicatie

Een mooi coachdoel is bijvoorbeeld het leren managen van de verwachtingen. Dit heeft alles te maken met effectieve communicatie, grenzen aangeven en ‘nee’ durven zeggen. Tijdens de life coaching sessies zie ik vaak dat clienten op deze thema’s vastlopen en als gevolg daarvan moeilijk prioriteiten kunnen stellen.

Als life coach zou ik, naast praktische tips en trucs, ook aandacht besteden aan de onderliggende patronen die spelen bij het prioriteiten stellen. Als je dit niet aanpakt, zullen de praktische handvatten ook niet beklijven.

Meer informatie over life coaching

Wil je weten hoe ik als life coach te werk ga? Neem dan contact op!

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie met life coach Evelyn >

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.