Op welke levels kan een life coach werken?

Niveaus van life coaching

Life coaching is een praktische vorm van begeleiding gericht op het behalen van uiteenlopende doelen in je leven.

Er zijn verschillende niveaus waarop we een life coaching traject kunnen insteken. Zo kan life coaching heel praktisch en cognitief of juist spiritueel en diepgaand van aard zijn.

Op welke levels kan een life coach werken?

Praktische, doelgerichte life coaching

Life coaching is vaak praktisch van aard. Je kunt een life coach inzetten als stok-achter-de-deur. Life coaching is doelgericht, het helpt je om zaken op de agenda te zetten en een life coachingstraject biedt structuur om te werken aan oplossingen voor problemen of issues die je hebt.

Denk hierbij aan loopbaan coaching of effectiever communiceren bijvoorbeeld.

Life coaching: aan de slag met overtuigingen

Een wat diepere laag van werken tijdens life coaching is het werken met overtuigingen. Een goede life coach kan helpen een positieve, effectieve mindset te bevorderen. Je leert je beperkende overtuigingen te herkennen en er opbouwende, steunende gedachten voor in de plaats te zetten.

Rationeel emotieve therapie (RET) is een praktische tool die ik zelf vaak gebruik tijdens life coaching. RET helpt om te relativeren en positieve blik te hebben op het leven.

Life coaching en emoties

Soms blijven negatieve, vervelende emoties hangen, ook al probeer je er anders naar te kijken. In dit geval een life coach technieken inzetten die voortkomen uit NLP, neuro linguïstisch programmeren, en die helpen om emoties los te laten. EFT, emotional Freedom Techniques, is ook een tool die kan helpen om de hevigheid van vervelende emoties te reduceren.

Life coaching om te leren leven in het NU

Soms is het tijdens life coaching noodzakelijk om negatieve gedachten te adresseren en aan te pakken, bijvoorbeeld met behulp van RET. In andere situaties is het meer zinvol gedachten er gewoon te laten zijn en je vooral te beseffen dat het ‘maar een gedachte’ is. Dan accepteer je datgene wat zich aandient, ook negatieve dingen. Echter, je gaat het ook niet te gaan ‘voeden’ of ‘dramatiseren’. In dit geval kan een life coach ervoor kiezen om mindfulness of meditatie in te zetten.

Lichaamsgerichte life coaching

Er zijn ook life coaches die meer lichaamsgericht werken en je bepaalde oefeningen laten doen om bijvoorbeeld je emoties waar te nemen, grenzen te voelen en jezelf beter te leren kennen.

Spirituele life coaching

Een meer spirituele life coach kan met je in gesprek gaan over je hogere doelen in het leven. Wat is je missie? Wat heb je te doen in je leven? In andere woorden: wat is je gift aan de wereld? Bij spirituele life coaching staat het thema zingeving centraal.

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie met coach Evelyn >

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.