Wat is Psycho Neuro Immunologie?

Psycho Neuro Immunologie

Psycho Neuro Immunologie is een jonge wetenschap die zich bezighoudt met de invloed van het zenuwstelsel (‘neuro’) en emoties (‘psycho’) op het immuunsysteem.

PNI geeft de wetenschappelijke verklaring dat lichaam en geest één zijn en draagt tegelijkertijd middels deze kennis therapieconcepten aan.

Psycho Neuro Immunologie onderzoekt enerzijds de wisselwerking tussen alle organen en orgaansystemen en anderzijds ook de wisselwerking tussen de mens en zijn omgeving.

Om een beter begrip te krijgen van het functioneren van het menselijk lichaam en het ontstaan van ziekte, wordt een interdisciplinaire benadering toegepast. Dit betekent dat er vanuit verschillende medische specialisaties zoals de psychologie, neurologie, immunologie, moleculaire biologie en sociologie word gekeken naar de werking van het lichaam.

Interne communicatie

Al onze organen en orgaansystemen communiceren op biochemisch niveau met elkaar onder invloed van onder andere hormonen en neurotransmitters. Een verstoring in het ene orgaansysteem kan leiden tot problematiek in een ander orgaansysteem.

Zo kunnen bijvoorbeeld psychische stoornissen als depressiviteit, ADHD of stoornissen in het immuunsysteem zoals allergische klachten en reumatoïde artritis ontstaan door problemen in de darmen. Andersom kan een verhoogde aanmaak van stresshormonen het immuunsysteem en de darmwerking beïnvloeden.

Binnen de PNI zijn lichaam en geest dus één. Psychische problemen veroorzaken geen lichamelijke storingen maar zijn het. En omgekeerd: lichamelijke storingen zijn psychische en sociale storingen.

Nog een paar voorbeelden: langdurig slaaptekort kan leiden tot het aanmaken van extra stresshormonen die de normale functie van het immuunsysteem verstoren. Hierdoor kun je vatbaarder worden voor onder andere virussen.

Maar ook bij een ontsteking in de darmen komen er stoffen vrij die van invloed zijn op de hersenen en daardoor psychische problemen kunnen geven zoals depressie.

Tegelijkertijd is een goede darmwerking is ook van belang voor de vertering van voeding. Gebeurt dit niet of niet voldoende dan kan het lichaam tekorten krijgen aan bepaalde voedingsstoffen. Een tekort aan magnesium kan bijvoorbeeld leiden tot een verkrampte nekspieren maar ook tot obstipatie.

Tot slot, al onze gedachten zijn chemische verbindingen en zijn daarmee afhankelijk van onze voeding. Tekorten van belangrijke nutriënten of juist teveel van de verkeerde stoffen geven dan ook verstoringen van onze geest.

Orthomoleculaire therapie volgens de klinische PNI. Lees meer…

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.