Wat is orthomoleculaire geneeskunde?

Orthomoleculaire therapie

Orthomoleculaire geneeskunde is gericht op het behouden van een goede gezondheid en het behandelen van ziekten met behulp van voeding en eventueel voedingssupplementen.

De term nutritionele geneeskunde wordt ook steeds vaker gebuikt. Dit is de overkoepelende term voor orthomoleculaire geneeskunde en fytotherapie. Fytotherapie is de geneeskunde die gebruikmaakt van hele kruiden en planten en/of hun extracten.

Linus Pauling

Nobelprijswinnaar Linus Pauling introduceerde in 1986 de term orthomoleculaire geneeskunde in het tijdschrift Science. De term ‘orthos’ komt uit het Grieks en betekent ‘juist’ of ‘gezond’ en ‘moleculair’ staat voor molecuul.

Een orthomoleculair therapeut werkt in de eerste plaats met gezonde voeding (whole food) en voeding wordt als medicijn ingezet. Daarnaast worden er in een aantal gevallen supplementen gebruikt. Hierbij kun je denken aan:

  • Vitaminen
  • Mineralen en sporenelementen
  • Vetzuren
  • Aminozuren (eiwitten)
  • Fytonutriënten (kruiden)
  • Bioactive stoffen zoals bioflavonoïden en carotenoïden

Wetenschappelijke basis

Orthomoleculaire geneeskunde vindt zijn oorsprong in de moleculaire biologie, de biochemie en de celbiologie. Het huidige wetenschappelijke niveau van onderzoek naar voeding, voedingssupplementen en veelvoorkomende ziektebeelden voldoet steeds meer aan de hoogste standaarden. Orthomoleculaire geneeskunde is daarmee in wezen niet meer als ‘alternatief’ te bestempelen, de interventies zijn op wetenschappelijk onderzoek gebaseerd.

Wel of niet suppleren?

Het gebruik van voedingssupplementen kan en mag de normale, natuurlijke voeding nooit vervangen. Toch kunnen bepaalde behoeftes aan vitaminen en mineralen niet meer worden afgedekt met de dagelijkse voeding. Bijvoorbeeld zink en selenium, beide essentiële mineralen voor ons immuunsysteem, zitten praktisch niet meer in de Nederlandse bodem (en dus ook niet in de voeding).

Als gevolg van de intensieve landbouw, het bewerken van voeding en het gebruik van bestrijdingsmiddelen bevat de hedendaagse voeding steeds minder belangrijke stoffen.

Daarnaast kunnen er allerlei omstandigheden zijn waardoor gemakkelijk tekorten ontstaan. Stress is bijvoorbeeld een grootverbruiker van vitaminen en mineralen. Maar ook in geval van ziekte verbruikt je lichaam veel meer eiwitten. Er bestaat dus geen standaard advies wat betreft voeding en supplementen – dit is altijd maatwerk afhankelijk van de behoefte, voedingsinname, conditie en levensfase van een persoon.

Orthomoleculaire therapie volgens de klinische Psycho Neuro Immunologie. Lees meer…

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.