Relatietherapie of life coaching?

Relatietwijfels: relatietherapie of life coaching?

Anno 2018 twijfelen eindeloos veel stellen aan hun relatie: “Wil ik wel of niet bij mijn partner blijven? Is dat alles? Past hij of zij wel echt bij mij? Wat is er nog meer?” Soms komen twijfels voort uit de relatie zelf, omdat stellen echt niet bij elkaar passen of omdat er dingen zijn gebeurd (ontrouw, geweld) die moeilijk zijn glad te strijken. Maar soms komen relatietwijfels voort uit persoonlijke issues of een crisis (burnout of midlife crisis) bij één van beide partners. Een life coach kan ondersteuning bieden.

Twijfels omtrent de relatie is een regelmatig terugkerend thema tijdens life coaching. Sommige stellen kiezen er voor om samen in relatietherapie te gaan. Het komt ook voor dat één van beide partners dat niet ziet zitten en er daarom gekozen wordt voor individuele relatie coaching bij een life coach.

Als life coach richt ik me niet alléén op de problemen die iemand ervaart in zijn of haar relatie. Ik kijk naar het hele functioneren van mijn cliënt. Ik zie bijvoorbeeld vaak cliënten die herstellende zijn van een burnout en in een diepgaand persoonlijk ontwikkelingsproces zitten en, misschien wel als gevolg daarvan, ook twijfelen aan hun relatie.

Wat mij ook opvalt is dat er veel cliënten zijn die worstelen met hun relatie, en zelfs overwegen om ermee te stoppen, terwijl ze in wezen vooral worstelen met zichzelf. Dit zijn de persoonlijkheidstypen die ‘ja en amen zeggen’, onzeker zijn, geen grenzen durven aan te geven en geen ruimte voor zichzelf durven op te eisen. Dit is natuurlijk niet eeuwig houdbaar. Vroeg of laat lopen deze mensen vast in hun relatie. En dan is het opletten geblazen: wegvluchten uit de relatie heeft weinig nut. Bij een andere partner zullen dezelfde patronen de kop op steken. Een aantal sessies individuele relatie coaching bij een goede life coach kan dan uitkomst bieden.

Werken aan assertiviteit, effectief communiceren met je partner, leren grenzen stellen, je eigen passies en dromen meer achterna gaan, uitzoeken wat je waarden zijn en wat je zoekt in een partner etc. kunnen allemaal onderwerpen zijn tijdens individuele relatie- en life coaching.

In plaats van te focussen op alle ‘ellende’ in je relatie, kun je je ook gaan richten op jezelf. Wat maakt je gelukkig? Wat heb je nodig in het leven? Vaak knapt een relatie enorm op als, het liefst beide partners, op een positieve manier aan zichzelf werken. Dat kan gezamenlijk door in therapie te gaan maar dit kan dus ook individueel door middel van life coaching.

Maak een afspraak voor een gratis kennismaking >>  Of lees nog even verder over life coaching.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.