Voeding, darmen en het brein

Voeding, darmen en hersenen

Veel psychiaters, psychologen, coaches en counselors werken vanuit de gedachte dat psychische klachten hun oorsprong vinden in de hersenen en via psychische weg opgelost zouden moeten worden. Een trauma, het verlies van een dierbare of een serotoninetekort in de hersenen worden vaak als oorzaak gezien voor bijvoorbeeld stemmingsklachten en vormen het uitgangspunt van een (psychiatrische) behandeling met medicijnen of (psycho)therapie.

Toch zijn er veel onderzoeken (zie bronnen) die aantonen dat psychische klachten niet alleen ‘tussen de oren zitten’ maar hun oorsprong elders in het lichaam hebben. Zo kunnen bijvoorbeeld ontstekingsreacties van het immuunsysteem uit monden in mentale klachten zoals depressies, ADHD, migraine of andere neurologische aandoeningen.

Verkeerde voeding en verstoringen in de darmen staan hierbij veelal aan de basis.

Lekkende darm en ontstekingen

Je darm is opgebouwd uit een epitheellaag en wordt bevolkt door bacteriën, ook wel darmflora genoemd. Het is algemeen bekend dat gluten uit tarwe op termijn je darmwand kunnen aantasten. Daarnaast kunnen langdurige stress, het eten van te veel koolhydraten of het gebruik van antibiotica het evenwicht van je darmflora verstoren. Slechte bacteriën krijgen de overhand en de beschermende werking van de darm (je eerstelijns immuunsysteem) gaat achteruit.

Op termijn kunnen er zelfs gaatjes in je darmwand ontstaan (leaky gut / lekkende darm). Hierdoor kunnen onverteerde voedseldelen naar binnen dringen waar het immuunsysteem dan weer op reageert met ontstekingsstofjes. Deze ontstekingsstofjes, cytokines genaamd, lijken een belangrijke rol te spelen bij veel psychische klachten (zie bronnen).

Cytokines en depressie

Een cytokine is een stofje, een boodschapper, dat een belangrijke rol speelt in je afweersysteem. Maar cytokines zorgen er ook voor dat je tijdens een griepje moe, neerslachtig en prikkelbaar bent. Deze stofjes hebben dus een direct effect op je stemming en je gedrag.

De immunologische reactie (ontsteking) die kan ontstaan als gevolg van verkeerde voeding en verstoringen in je darmen kan je gemoedstoestand behoorlijk beïnvloeden. Naast meer gangbare oorzaken voor mentale aandoeningen zoals een problematische jeugd, een trauma of verlies kan nu dus ‘ontsteking’ aan het rijtje worden toegevoegd.

Naar schatting zou een ontsteking (de reactie van het immuunsysteem) in 50 tot 60 procent van alle gevallen psychische problemen kunnen veroorzaken. Dit betekent dat veel van de huidige behandelingen zoals psychotherapie of het gebruik van antidepressiva slechts een beperkte werking hebben (bron: H. Drexhage in GezondNU).

Voedingsadvies bij depressie, ADHD, prikkelbaarheid of andere psychische klachten.

Een depressie bijvoorbeeld is dus meer dan een psychisch probleem alleen. Mensen met een sombere stemmingen kunnen veel baat kunnen bij een integrale aanpak van hun klachten. Optimale voeding, het herstellen van darmbarrières, het ondersteunen van het immuunsysteem, psychotherapie en stress release spelen hierbij een belangrijke rol.

Bronnen:

– Cytokines en de depressieve stoornis: een psycho-immunologische kijk op de etiologie van de depressieve stoornis. In Tijdschrift voor Psychiatrie nr. 47 (2005). D. Vanwest, G. Kenis, M. Maes.

– Cytokines sing the blues: inflammation and the pathogenesis of depression. In Trends Immunol. 2006 Jan. 27(1):24-31. Raison CL, Capuron L, Miller AH.

– Depressief door een ontsteking: niet onze verknipte jeugd of een tekort aan stofjes in de hersenen is de aanstichter van een depressie maar ons afweersysteem. Over biologische doorbraken in de psychiatrie. H. Drexhage in GezondNU

Heb jij een BOOST nodig?

Ben jij geïnteresseerd in een voedingsadvies en therapie bij mentale klachten? Neem dan vrijblijvend contact op!

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.