Darmtherapie

Darmtherapeut Amsterdam

Als orthomoleculair therapeut houd ik me bijna dagelijks bezig met de werking van de darmen. Darmklachten komen zeer veelvuldig voor en spelen bij veel aandoeningen een rol, zowel fysiek als mentaal. Daarom is darmtherapie vaak een wezenlijk onderdeel van het werk van orthomoleculair therapeuten.

Klachten en aandoeningen die verband houden met de darmen

Veelgenoemde darmklachten zijn buikpijn, een opgeblazen gevoel, winderigheid, obstipatie, diarree, wisselende of stinkende ontlasting, het prikkelbare darm syndroom (PDS), spastische darm, SIBO (bacteriele overgroei in de dunne darm).

En dan zijn er nog de ontstekingsziektes van de darm zoals de ziekte van Crohn en colitus ulcerosa.

Klachten en aandoeningen die verband kunnen houden met de werking van de darmen zijn talloos: verlaagde weerstand, eczeem. psoriasis, auto-immuunaandoeningen, haaruitval, acne, allergieën, angst en depressie, vermoeidheid, hormonale aandoeningen, detoxificatie problemen en daaraan gerelateerde klachten, hoofdpijn, voedingsovergevoeligheden, oorontsteking, reumatische aandoeningen enzovoorts.

Neem contact op voor meer informatie >

Het immuunsysteem zit in de darmen

‘Het immuunsysteem bevindt zich in je darmen’ is een veel gebezigde uitspraak. Het klopt dat het immuunsysteem veel aanwezig is, en vaak ook erg actief is, in de darmen. Dat is ook logisch: het maag- darmkanaal is aan twee kanten een open kanaal en staat in direct contact met de buitenwereld. En daar zitten de ‘gevaren’, zoals ziekteverwekkers.

Darmslijmvlies immuniteit

De slijmvliezen in de darmen en het immuunsysteem in de darmen staan in verbinding met de slijmvliezen en immuniteit op andere plekken in je lichaam zoals de huid, neus, longen en het genitale gebied.

De darm is dus geen geïsoleerd gebied in je lijf. Verstoringen in de darmen kunnen elders tot klachten leiden, denk aan eczeem bijvoorbeeld. Dat maakt orthomoleculaire therapie gericht op de darmen, ofwel darmtherapie zo belangrijk bij veel klachten en aandoeningen.

Hersen- darmas

Zoals we inmiddels weten, communiceren darmen en hersenen ook met elkaar. Ontsteking en verstoringen in de darmen kunnen zo tot neuro inflammatie leiden. De werking van de darmen lijkt een rol te spelen bij aandoeningen zoals depressie, de ziekte van Parkinson, MS en de ziekte van Alzheimer.*

Neem contact op voor meer informatie >

Ontlastingsonderzoek

Als orthomoleculair therapeut werk ik graag met ontlastingsonderzoek om te bepalen welke verstoringen er in de darm aanwezig zijn. Zijn er veel ziekteverwekkers te vinden? Bacteriën, parasieten, schimmels of een Candida Albicans overgoei bijvoorbeeld? Zijn er te weinig goede bacteriën of lijken voedingsovergevoeligheden de bron van klachten te zijn? Gaat de vertering wel goed? Dit zijn voorbeelden van zaken waar je inzicht in krijgt door middel van ontlastingsonderzoek.

Meer weten of een afspraak?

Wil je meer weten of wil je graag een afspraak inplannen? Neem dan contact op!

Maak een afspraak! >

* Bronnen

[1] Meraz-Rios, Marco (August 2013). “Inflammatory process in Alzheimer’s Disease”. Frontiers in Integrative Neuroscience. 7.

[2] Tansey, Malu (May 2012). “Neuroinflammation and Non-motor Symptoms: The Dark Passenger of Parkinson’s Disease?”. Curr Neurol Neurosci Rep. 12: 350–358

[3] Madelyn C. Houser & Malú G. Tansey, The gut-brain axis: is intestinal inflammation a silent driver of Parkinson’s disease pathogenesis? Nature PJ Parkinson’s Disease 3, Article number: 3 (2017)

[4] Sophia Attwells, HBSc; Elaine Setiawan, PhD; Alan A. Wilson, PhD; et al., Inflammation in the Neurocircuitry of Obsessive-Compulsive Disorder, JAMA Psychiatry. 2017;74(8):833-840.

[5] McKay D, Sookman D, Neziroglu F, Wilhelm S, Stein DJ, Kyrios M, Matthews K, Veale D, Efficacy of cognitive-behavioral therapy for obsessive-compulsive disorder, Psychiatry Res. 2015 Feb 28;225(3):236-46.

[6] Tansey, Malu; Tamy C Frank-Cannon (November 2009). “Does neuroinflammation fan the flame in neurodegenerative diseases?”. Molecular Neurodegeneration. 4: 47.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.