De Dertigersdip en de lessen van Saturnus

De dertigersdip en de terugkeer van Saturnus

In 2007, toen ik mijn praktijk startte, ben ik vol in de thematiek van het dertigersdilemma (ook wel de dertigersdip of quarterlife crisis genoemd) gedoken. Ik was zelf een worstelende eind twintiger geweest, gekweld door vragen zoals ‘Wat heb ik te doen op deze planeet? Wat is mijn passie? En hoe kan ik bijdragen aan de wereld?’ Na een behoorlijk pittig proces van zelfontdekking heb ik een aantal fundamentele keuzes gemaakt.

Uiteindelijk besloot ik de groep twintigers en dertigers zelf te ondersteunen door middel van mijn toenmalige platforms Quarterlife Quest en Quartelife Coaching. Ook heb ik destijds een boekje geschreven: Spiritualiteit werkt in de dertigersdip. Dit boekje is alleen nog tweedehands te verkrijgen.

Bekijk mijn video over de dertigersdip en de lessen van Saturnus

We zijn inmiddels ruim 15 jaar verder. De wereld is een andere plek geworden. Lelijker en mooier tegelijkertijd. Een andere generatie is nu rond de dertig. Toch blijft de thematiek van de dertigersdip actueel.

Zelf ben ik ook in een andere fase beland – en mijn praktijk ook. Mijn praktijk heet geen Quarterlife Coaching meer maar Boost Your Mood. Inmiddels is elke leeftijdscategorie van harte welkom en ben ik naast life coach ook orthomoleculair therapeut.

Toch staat recentelijk bij mij het onderwerp het dertigersdilemma weer vol op de agenda. Sinds een aantal jaren verdiep ik me (ook professioneel) in human design en astrologie. Door deze voor mij nog vrije nieuwe maar o zo interessante disciplines heb ik geleerd over de planeet Saturnus en hoe dit verband houdt met de levensfasen van de mens.

Wat Saturnus met de dertigersdip te maken heeft, vertel ik zo. Laten we eerst kort samenvatten wat het dertigersdilemma nu precies is.

Wat is de dertigersdip / het dertigersdilemma?

Het dertigersdilemma komt voor bij mensen tussen de 28 en 32 en wordt gekenmerkt door een zoektocht naar authenticiteit, richting en bestemming in het leven. Quartelifers worstelen vaak met levensvragen. De struggles van eind twintigers en begin dertigers vertonen enige gelijkenis met een identiteitscrisis en de bekendere midlife crisis. Het zoeken naar zin en betekenis in het leven, staan centraal.

Voor veel quarterlifers is dit de eerste periode in hun leven dat zij zich langere tijd echt niet lekker voelen. Het dertigersdilemma kan gepaard gaan met stressklachten, veel piekeren, een onrustig gevoel, slecht slapen en stemmingsklachten. Maar ook een gevoel van vastzitten, verlamming, stilstaan en niet verder komen – alsof iedereen doorgaat met z’n leven, behalve jij.

De druk om keuzes te maken – de juiste keuzes, keuzes die je leven gaan bepalen – is enorm in deze fase. De dertigersdip kan aldus gepaard gaan met angst, onzekerheid en keuzestress.

Wat de drijvende kracht achter het fenomeen dertigersdip is, heb ik altijd omschreven als een roep om authenticiteit. Eind twintig/begin dertig maak je je los van je oude stam. Het is pas in deze levensfase, zo zeggen psychologen, dat je echt volwassen wordt. Maar deze volwassenwording werkt alleen maar als het klopt met jouw innerlijke waarden, drijfveren en doelen.

Er ontstaat in dit stadium van het leven een druk om echt voor jezelf te gaan staan en van binnenuit authentieke keuzes te maken. Het gaat om het nemen van belangrijke beslissingen, gebaseerd op jouw waarden, purpose en passie. Logischerwijs is dit ronduit angstaanjagend als niemand je geleerd heeft hoe je dit moet doen en je niet precies weet wat je wilt. On top of it ben je ook nog eens de enige die verantwoordelijk gesteld kan worden, mocht de hele zaak in de soep lopen.

The pressure is on..!

En wat heeft de planeet Saturnus hier nu mee te maken?

Bekijk mijn video over de dertigersdip en de lessen van Saturnus

De Saturnus Return

De planeet Saturnus staat binnen de astrologie bekend als een leermeester. Saturnus is een langzaam lopende planeet, die in ongeveer 29,5 jaar tijd weer exact op de positie staat van je geboorte. Dit noemen we de Saturnus terugkeer. Deze ontwikkelingsfase, die dus eens de ongeveer dertig jaar plaats vindt, gaat voor de meesten gepaard met nogal wat groeipijn.

Ik geef ook human design readings. Veel van de mensen die een reading aanvragen, zitten in of op hun Saturnus terugkeer.

Wat zijn kenmerken van Saturnus?

Saturnus (Kronos) is een leermeester. Saturnus gaat over tijd. En wordt geassocieerd met een gevoel van vertraging. We noemen Saturnus dan ook een ‘remmende’ planeet. Maar er zijn ook lessen te leren – en aldus is er juist door Saturnus vooruitgang te boeken!

Tijdens de Saturnus terugkeer duiken er vaak terugkerende thema’s, problemen of onderwerpen op. Rond de dertigersdipfase is er dan geen houden meer aan. De interne druk om iets met deze thema’s te doen, wordt intens groot.

Vaak gaat de Saturnus terugkeer in de dertigersdip gepaard met het maken van belangrijke keuzes. Relaties worden verbroken, oude patronen veranderen, er wordt van baan gewisseld enzovoorts. Dit proces gaat niet van de één op de andere dag. Nee, dat past helemaal niet bij Saturnus. Het is een traag proces van enkele jaren (2 a 3 jaar). Sommigen worden moedeloos van het gevoel van stilstaan, niet vooruitkomen en ‘vertraging’ oplopen in het leven.

Het goede nieuws is dat er een keerpunt ontstaat zodra de lessen van Saturnus geleerd zijn. Saturnus daagt je uit om te groeien, op eigen benen te staan en verantwoordelijkheid te nemen voor je leven – op een manier die bij jou past en bijdraagt aan een groter kosmisch plan.

Meer weten over de connectie tussen het dertigersdilemma en de planeet Saturnus? Bekijk mijn video op Youtube!

 

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.