FOMO, fear of missing out

FOMO, fear of missing out

Als life coach tref ik regelmatig mensen die gebukt gaan onder een gloednieuw fenomeen genaamd FOMO.

FOMO?! What the * is that?!

FOMO is the fear of missing out, de angst om dingen te missen. Het is een hedendaags, postmodern fenomeen dat getriggerd wordt door een complex aan factoren, zoals je hierna zult lezen.

The fear of missing out wil zeggen dat je bang bent om dingen te missen in je leven. Je wilt overal bij aanwezig zijn – bij alle leuke festivals, elke verjaardag, iedere borrel van je werk en alle familie aangelegenheden.

The fear of missing out wordt gevoed door de social media. Je ziet alle leuke dingen die je vrienden doen op Facebook, Instagram en andere sociale media voorbij komen – en dit creëert een verlangen om zelf ook bij deze aangelegenheden aanwezig te zijn. Zit je zelf gewoon thuis op de bank met een kopje thee en je kat op schoot, dan ontstaat er al snel het gevoel dat je leven saai en betekenisloos is.

The fear of missing out zorgt ervoor dat je niet meer vrij voor dingen kiest. Daarentegen laat je je laat je leiden door angst. De angst om ‘iets’ te missen in je leven.

Welke consequenties kan the fear of missing out hebben?

FOMO kan een ware uitputtingsslag worden. Je wordt immers geleefd. Daarnaast kost het bakken met geld, je agenda stroomt over en – bovenal – is het dodelijk vermoeiend. Het grootste gevaar van the fear of missing out is dan ook dat je jezelf totaal voorbij loopt en uitgeput raakt.

Ik heb in mijn praktijk voor life coaching en orthomoleculaire therapie veel twintigers en dertigers gezien die zichzelf op deze manier totaal hebben ontregeld en in een burn-out zijn beland.

Als life coach denk ik dat niet iedereen gevoelig is voor het fenomeen FOMO. Het is een complexe combinatie van factoren dat ertoe leidt of je last krijgt van FOMO. Zo hebben mensen die het lastig vinden om keuzes te maken, iedereen te vriend willen houden en het moeilijk vinden om grenzen aan te geven, hier eerder last van.

Een goede life coach kan helpen om je een spiegel voor te houden en deze onderliggende mechanismen aan te pakken.

Wil je meer weten over life coaching?

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie met life coach Evelyn 06-81190606 >

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.