Kapitaliseer op je kracht!

Wat vind IK leuk en wat kan IK goed?

Door: A.M. van Bruinisse – En Profiel

Toen ik afstudeerde als Organisatiepsycholoog in 2001 dacht ik dat de wereld aan mijn voeten lag. Zowel tijdens mijn VWO opleiding als tijdens mijn studie werd ons als studenten op het hart gedrukt dat de maatschappij op ons zat te wachten en dat ons een gouden toekomst in het verschiet lag. Vol vertrouwen betrad ik dan ook de arbeidsmarkt.

Helaas bleek de realiteit anders. Het ging slecht met de economie en met name in de consultancybranche waar ik na mijn stage graag wilde werken, was geen ruimte voor starters. Uiteindelijk ben ik gestart in de uitzendbranche als intercedent. Een leerzame tijd, maar het was niet de baan waar ik van droomde toen ik psychologie ging studeren.

Daarna ben ik als personeelsadviseur gaan werken bij een groot politiekorps. Binnen deze organisatie werd net van start gegaan met ontwikkelingsgericht personeelsbeleid en dat gebied trok me bijzonder aan. Hoe koppel je de ontwikkeling van je mensen aan de ontwikkeling van de organisatie? Hoe stimuleer je mensen het beste uit zichzelf te halen?

In de praktijk bleek dat ontwikkeling met name ging om het verbeteren van zwaktes in plaats van het versterken van krachten van mensen. Dit is in mijn ogen ook de reden dat weinig medewerkers erg enthousiast reageerden op dit hele programma. De reden dat ik mezelf niet happy voelde in deze functie kwam ook omdat ook ik me diende toe te leggen op de gebieden waar ik minder goed in was (personeelsadministratie, voortgangscontrole e.d.) in plaats van de gebieden waarin ik excelleerde. Ik was voor mijn gevoel dus steeds bezig met de dingen die ik niet goed kon en daar verloor ik enorm veel energie op. Het maakte zelfs dat ik me lange tijd heel somber gevoeld heb en echt dacht ‘moet ik dit nu de rest van mijn leven doen?’. Wat een verschil met de bruisende energie die ik had toen ik net afgestudeerd was.

Uiteindelijk ben ik als testpsycholoog gaan werken bij een bureau dat met name testte op geschiktheid voor selectievraagstukken. In deze periode leerde ik de kracht van een goede test kennen, maar wederom lag de nadruk op de dingen die mensen NIET konden. Terwijl de test zoveel informatie geeft over het kapitaal dat mensen van nature hebben, welke talenten zij WEL hebben. Op een gegeven moment testte ik alleen maar mensen die hun hele loopbaan hadden besteed aan het verbeteren van zwaktes en het voldoen aan verwachtingen van hun superieuren zonder zich ooit af te vragen ‘ wat vind IK nu leuk en wat kan IK nu goed?’. Zij maakten een sombere en ‘leeggelopen’ indruk.

Dat gaf me een belangrijk inzicht in mijn eigen somberheid. De nadruk in onze maatschappij op alles wat we niet kunnen en op het verbeteren van zwaktes draagt naar mijn mening in belangrijke mate bij aan de somberheid die veel dertigers ervaren. Je bent niet aangesloten op je innerlijke energie als je continu moet werken aan dingen die je niet kan. Wanneer je weet waar je krachten liggen en je maakt keuzes (in werk en privé) die aansluiten bij die talenten dan ervaar je meer energie (flow), zul je beter zijn in wat je doet en per saldo ook gelukkiger omdat je de goeie dingen aan het doen bent.

Dit inzicht heeft ertoe geleid dat ik sinds september mijn eigen testbureau ben begonnen om talenten van mensen in kaart te brengen. Veel mensen hebben namelijk geen idee wat ze aan krachten in zich hebben. De profielscan zoals ik deze hanteer brengt aard en aanleg helder in kaart; wat heb je nu van nature aan talenten in je rugzak? Vervolgens gaan we vanuit die talenten naar iemands loopbaan kijken. Niet de vraag ‘wat kan je?’ staat daarbij centraal, maar de vraag ‘wat zou je moeten willen?’

Mijn doelgroep zijn met name de dertigers die overspoeld worden door keuzes. Ik werk vanuit de positieve psychologie onder het motto ‘shine a light on what is right’.

Dertigers, neem eens tijd om na te denken over de dingen die jij het liefste doet en probeer je keuzes daarop af te stemmen. Op wat JIJ wil. Kapitaliseer op je kracht!

A.M. van Bruinisse

En Profiel

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.