Long COVID orthomoleculair behandelen

Wat is Long COVID?

Long COVID wil zeggen dat mensen die besmet zijn geweest met het COVID-19 virus nog lang last houden van restklachten. Het gaat om langdurige corona waarbij klachten weken tot maanden na de infectie met COVID-19 aanhouden. Soms lijken klachten bijna chronisch te worden. Naar schatting heeft maximaal 1 op de 5 personen 4 of 5 weken na een positieve test nog klachten.

Een andere naam voor Long COVID is PASC, Post-Acute Sequelae of SARS-CoV-2 Infection. 

Long COVID patiënten kloppen veelvuldig aan bij orthomoleculair therapeuten. Orthomoleculaire therapie is zeer geschikt bij niet acute, niet levensbedreigende chronische klachten, zoals long COVID.

Wat zijn de klachten bij Long COVID?

Mensen met Long COVID hebben klachten zoals vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst, spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen, aanhoudende verhoging, langdurig verlies van reukvermogen, darmklachten en mentale klachten zoals depressie, lusteloosheid, slaapproblemen en concentratieproblemen. Sommige van die klachten blijven lang bestaan, maar de ernst ervan kan wel afnemen in de loop van de tijd.

Wie heeft meer kans op Long COVID?

Wat maakt nu dat de een wel langdurig klachten houdt na corona en de ander niet? Het is begrijpelijk dat mensen die heel ziek zijn geweest van corona en in het ziekenhuis hebben gelegen of zelfs op de IC zijn belandt, langer tijd nodig hebben om te herstellen.

Toch zien we in de orthomoleculaire praktijk ook veel mensen die helemaal niet zo ziek zijn geweest van een corona infectie maar er wel langdurige klachten aan overhouden. Long COVID treft ook regelmatig jonge, op het eerste gezicht vitale mensen.

Is Long COVID een Post viraal syndroom?

Vanuit een orthomoleculaire bril bekeken, lijkt long COVID op het post viraal syndroom.

Als orthomoleculair therapeut zie ik geregeld cliënten die na het doormaken van een virale- of bacteriële infectie diverse klachten en/of symptomen hebben ontwikkeld. Een geactiveerd immuunsysteem en vermoeidheid vallen daarbij op. Het immuunsysteem blijft lange tijd actief, mogelijk omdat oorzaken van ontstekingen niet voldoende zijn opgeruimd.

Neem contact op voor meer informatie >

Het exacte werkingsmechanisme van Long COVID is nog niet bekend. Mogelijk spelen deels dezelfde oorzaken een rol als bij andere post virale syndromen of infecties met bacteriën. Hierbij kun je denken aan de ziekte van Pfeiffer (Epstein-Barr-Virus, EBV), de ziekte van Lyme (Lyme Borreliose), ME/CVS (chronische vermoeidheid). Maar er lijkt ook verwantschap te zijn met burn-out.

Virussen (en ook bacteriën) kunnen ons lichaam diep binnendringen en kunnen langdurige invloed uitoefenen op ons immuunsysteem. Als gevolg kunnen er op de lange termijn tekorten ontstaan aan micro- en macronutriënten (vitaminen, mineralen, antioxidanten, eiwitten etc.). Het immuunsysteem blijft energie vragen, het lichaam raakt uitgeput, hormonale assen raken ontregeld en problemen in het lichaam (bijvoorbeeld infecties) worden onvoldoende aangepakt.  

Zit Long COVID tussen de oren?

Het gevaar is dat de klachten bij Long COVID worden gepsychologiseerd. Dat zie ik als orthomoleculair therapeut trouwens vaker bij andere, langdurige klachten waar nog geen duidelijke oorzaak voor is gevonden. De huisarts schrijft het weg onder het kopje stress en er wordt geadviseerd om met een psycholoog te gaan praten.

Meer weten? Neem contact op >

It is all about energy

In mijn boek “Boost your mood, ontdek het geheim van een oergezonde levensstijl”  heb ik uitvoerig uitgelegd dat zelfs mentale klachten lang niet altijd ‘tussen de oren zitten’ en er veelal sprake is van een fysieke, biochemische disbalans. Net zoals dat een burn-out niet alleen iets psychisch is. Zelfs depressie, lusteloosheid en terugtrekgedrag hebben te maken met een immuunsysteem dat onder druk staat. Het zijn beschermingsmechanismen van het lichaam. It’s all about energy.

Mijn persoonlijke ervaring als orthomoleculair therapeut tot nu toe is dat Long COVID vaak niet op zich zelf staat. Daarmee bedoel ik dat er veelal aanwijzingen zijn dat het lichaam al onder druk stond voor de corona besmetting. Er waren al aanwijzingen op langdurige ontstekingen, energietekort, overbelasting van het lichaam en burn-out. Corona komt er dan nog bovenop.

Er is bovendien verdenking dat een corona besmetting andere ‘oude’ reeds aanwezige virussen in het lichaam weer kan doen oplaaien. Je hebt dus niet alleen last van het coronavirus maar mogelijk ook van andere virussen en bacteriën die de kop op steken.

Orthomoleculaire therapie

Een orthomoleculair therapeut is er in thuis om bij clienten het immuunsysteem te helpen opbouwen en oorzaken die je lichaam ontregelen, op te sporen en aan te pakken.

Zaken waar een orthomoleculair therapeut mee werkt zijn: optimale voeding, voeding als medicijn, gerichte voedingssupplementen, ondersteuning bij het vinden van balans tussen rust en inspanning, verantwoord bewegen en stressmanagement.

Maak een afspraak! >

Het maag-darmkanaal kan flink ontregelen door corona. Veel mensen met Long COVID hebben darmklachten. Het microbioom (en daarmee het immuunsysteem) kan verzwakt zijn geraakt. Ontlastingsonderzoek en darmtherapie kunnen zinvolle interventies zijn om het lichaam te ondersteunen.

Eventueel kan er aanvullend bloedonderzoek worden gedaan.

Meer weten?

Maak een afspraak! >

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.