NLP, zelfvertrouwen en een oefening in ankeren

Last van onzekerheid?

In mijn praktijk spreek ik dagelijks cliënten die zichzelf bestempelen als een persoon met een laag zelfvertrouwen. ‘Ik ben altijd zo onzeker’ of ‘onzekerheid hoort nu eenmaal bij mij’ zijn veel gebezigde uitspraken.

Toch is het niet zo zeer wat jij bent wat jou belemmert in je leven – je bent een mens met oneindig veel mogelijkheden en unieke talenten – maar het is de manier waarop je over jezelf denkt waardoor je jezelf beperkt.

Je zelfvertrouwen wordt in grote mate bepaald door de manier waarop je naar jezelf kijkt. Je zelfvertrouwen is opgebouwd uit gedachten en gevoelens over jezelf. Het is een zelfbeoordeling, een concept, een mening gebaseerd op ervaringen in je leven en conclusies die je hebt getrokken – al dan niet beïnvloedt door de oordelen van anderen.

Of je nu veel of weinig zelfvertrouwen hebt, het gaat om een set van overtuigingen die je hebt aangenomen en die je gedrag in het heden bepalen. Al is je zelfvertrouwen ontwikkeld in het verleden, het bepaalt tevens wat je creëert in de toekomst. Het gaat er dus om wat jij gelooft over jezelf. En wat je gelooft zul je zien en ontmoeten in je leven.

Het is belangrijk de overtuigingen die je hebt over jezelf goed onder de loep te nemen. Deze ‘waarheden’ zijn immers de bouwstenen van jouw realiteit.

NLP en zelfvertrouwen

Alle mensen, ook mensen die zichzelf als erg onzeker bestempelen, hebben momenten van zelfvertrouwen gekend. Dit zijn positieve ervaringen, momenten waarop je je goed en zeker voelde. Deze ervaringen zitten als herinneringen opgeslagen in je hersenen.

NLP heeft een aantal mooie mogelijkheden om je eigenwaarde te versterken en je zelfvertrouwen een boost te geven. ‘Ankeren’ is er één van.

Zelfvertrouwen ankeren

Ankeren is gebaseerd op het principe dat als twee dingen gelijktijdig plaatsvinden, er in de hersenen een connectie ontstaat. Een bepaalde geur, muziek, beeld of lichamelijke sensatie kan herinneringen – en daarmee gevoelens – uit het verleden oproepen.

De oefening

  1. Welke stemming wil je ankeren? Als je vertrouwen, zekerheid of rust wilt ankeren, ga dan in gedachten terug naar een moment waarop je dit heel sterk ervoer. Ga er helemaal met je gevoel in. Zie de beelden, hoor de geluiden en voel de gevoelens zo intens mogelijk.
  2. Op het hoogtepunt van deze positieve stemming zet je een anker. Druk bijvoorbeeld op je knie of knijp in je vinger.
  3. Breakstate: denk kort aan totaal iets anders. Bijvoorbeeld je telefoonnummer in omgekeerde volgorde.
  4. Vuur nu het anker af (bijv. een milde druk op je knie) en ervaar
  5. Breakstate: denk kort aan totaal iets anders. Bijvoorbeeld je telefoonnummer in omgekeerde volgorde.
  6. Vuur nu het anker af (bijv. een milde druk op je knie) en ervaar
  7. stemming. Zo niet, doe de oefening opnieuw. Hoe vaker je de oefening herhaalt, des te sterker het anker werkt.

Heb jij een BOOST nodig?

Wil je meer weten over NLP en de manier waarop je je zelfvertrouwen een boost kunt geven? Neem dan contact op!

www.evelynprinsen.nl

020 – 427 04 72

06 – 8119 06 06

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.