Oligo therapie

Essentiële aanvulling op orthomoleculaire geneeskunde: de Oligo therapie

Toen ik voor het eerst hoorde over Oligo therapie, kwam dit op mij nogal zweverig over. Het zou gaan om “zeer kleine hoeveelheden sporenelementen die het lichaam in staat stellen om verstoorde stofwisselingsfuncties te normaliseren”.

Ehh… Say what? Lijkt dat niet verdacht veel op homeopathie?

Oligo therapie niet te verwarren met homeopathie.

De werking van oligo therapie is wezenlijk anders dan de werking van homeopathie. Homeopathie werkt vooral energetisch terwijl er bij oligo therapie daadwerkelijk mineralen worden toegediend aan het lichaam.

Oligo therapie is alles behalve zweverig, het vormt juist het fundament voor een goede celstofwisseling. Door een gebrek aan mineralen kunnen enzymen, belangrijke katalysatoren in het lichaam, hun werk niet goed doen. Er kan zelfs een tekort ontstaan aan bepaalde enzymen (enzymopenie) waardoor er problemen ontstaan in de stofwisseling.

Oligo therapie omvat de behandeling met mineralen en sporenelementen die gemaakt zijn van plantensappen. Er worden elf verschillende planten gebruikt met allen specifieke genezende eigenschappen. Bovendien bevatten deze plantensappen ‘oligo elementen’: mineralen en sporenelementen die slechts in zeer kleine hoeveelheden in ons lichaam voorkomen.

Mineralen zijn nodig voor een goed functioneren van enzymen, hormonen, vitamines, neurotransmitters en het gezond houden van alle weefsels en botten in het lichaam.

Maar mineralen zitten toch ook gewoon in het voedsel dat je eet? En het zit toch ook in een mineralencomplex? Multivitaminen- en mineralencomplexen raden wij als orthomoleculair therapeuten al jaren aan. Hoe zit dat nu?

Meer weten? Neem vrijblijvend contact op! >

Goed opneembare mineralen

De oligo planten bevatten mineralen die zeer goed opneembaar zijn (in ion-vorm). Een ion is een deeltje (een atoom of een groep atomen) dat een elektrische lading draagt. Geïoniseerde mineralen zorgen voor een betere elektrische geleiding, communicatie tussen onze cellen en primaire lichaamsfuncties.

In geïoniseerde vorm zijn mineralen het meest geschikt om goed opgenomen te worden op celniveau.  De oligo elementen (mineralen, sporenelementen) zijn zo klein dat ze zelfs door het mondslijmvlies direct in het bloed worden opgenomen. Zo wordt de lange weg via de darmen vermeden en kunnen verstoorde enzymreacties weer snel in goede banen worden geleid.

De ionische mineralen zijn volledig biologisch beschikbaar. Door deze vorm kunnen kleinere doseringen optimaal en veilig worden gebruikt. De goede opneembaarheid en de opname snelheid maken oligo therapie zo effectief in het vlot reguleren op celniveau.

De zelftest: Evelyn aan de Oligo’s

Net zoals de meeste orthomoleculair therapeuten gebruik ik regelmatig, op een verantwoorde wijze, voedingssupplementen. Nieuwsgierig als ik was naar de oligo planten, ben ik een maand lang de oligo plant Cynara en de Urticara gaan innemen. (Vóórdat ik Oligo’s ben gaan gebruiken, heb ik goed onderzocht welke planten ik nodig zou kunnen hebben. Ik ben dus niet ‘zomaar’ wat gaan innemen.)

Eén van de belangrijke regulatie elementen in de oligo planten Cynara is zink.

Hoewel ik regelmatig zink via mijn voedingspatroon binnen krijg (ik eet best veel vis) en ik af en toe zinkmethionine suppleer, was het effect nu echt anders – en heel erg merkbaar.

Mijn haren en nagels groeiden sneller dan normaal en – en dit was echt opvallend – ik begon alles sterker te ruiken. Vooral vieze luchtjes: stinksokken, de vaat, de prullenbak, zelfs de ongewassen handen van mijn kinderen rook ik ineens! (Zink is natuurlijk van belang om goed te kunnen ruiken en proeven.)

Nu is het niet raadzaam om op eigen houtje oligo planten te gaan innemen. Als orthomoleculair therapeut gebruik ik speciale vragenlijsten en aanvullende onderzoeken waarmee ik kan beoordelen welke oligo plant je gezondheid kan ondersteunen.

Wil je meer weten? Neem dan contact op:

Maak een afspraak! of bel 06 8119 06 06 >

Belangrijkste oligo-elementen en hun werkingsgebied

 • Calcium (Ca): botvorming, bloedstolling, infectieremmend
 • Fluor (F): calciumhuishouding
 • Fosfor (P): calciumhuishouding, ontkrampend
 • IJzer (Fe): bevordering bloedopbouw, belangrijke functie bij hemoglobine en celademhaling
 • Jodium (J): invloed op schildklierfunctie (hypo en hyper)
 • Kalium (K): bijnieren, urineafdrijvend
 • Kobalt (Co): sympathisch zenuwstelsel, vaten, ontkrampend, bevordering bloedopbouw
 • Koper (Cu): afweersysteem, infectie- en ontstekingsremmend, bestanddeel SOD, bevordert de ijzeropname
 • Magnesium (Mg): afweersysteem, regulatie calciumhuishouding, zenuwstelsel, belangrijk voor meer dan 300 enzymatische processen
 • Mangaan (Mn): activering en regulatie enzymen, hormonen en proteïnen, afweersysteem, hypofyse- en geslachtsklierfuncties, regulatie van de assimilatie van fosfor en calcium, mitochondriën, bestanddeel SOD, allergieën
 • Selenium (Se): antioxydant (gluthation-peroxidase) vrije radicalen vanger
 • Zilver (Ag): analgetisch, bacteriën en schimmels
 • Zink (Zn): hormoonsysteem, wondgenezing, speelt een grote rol in talloze enzymatische processen, SOD
 • Zink-koper-jodium (Zn-Cu-J): schildklierfunctie
 • Zink–kobalt (Zn-Co): pancreas en leverfuncties
 • Zwavel (S): allergische verschijnselen

Voor mij als orthomoleculair therapeut vormen de oligo’s een belangrijke basis. Want: Oligo therapie is niet alles, maar zonder oligo’s is er niets!

Wil je meer weten? Neem dan contact op: Bel met 06-81190606 of  Maak een afspraak! >

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.