Oorzaken van het dertigersdilemma

Oorzaken van de dertigersdip ofwel quarterlife crisis?

Wat veroorzaakt nu precies een quarterlife crisis? Wat zijn de factoren die er tegenwoordig voor zorgen dat twintigers en dertigers keuzestress ervaren? Er zijn diverse aanleidingen te benoemen. Hieronder vind je beknopt de belangrijkste oorzaken weergegeven.

Levensfase

Twintigers en dertigers bevinden zich in het spitsuur en in de bouwfase van hun leven. Veel belangrijke keuzemomenten (op het gebied van werk, relaties, kinderen) zijn tegenwoordig gecentreerd rond je dertigste levensjaar. Dit veroorzaakt bij veel twintigers en dertigers een gevoel van druk, het gevoel dat je het nu op alle fronten in je leven waar moet maken.

Complexe meerkeuzemaatschappij

Het leven in onze huidige maatschappij wordt door veel mensen ervaren als hectisch, druk en complex. Er is enorm veel (digitale) informatie te vinden, technologische ontwikkelingen gaan razendsnel en er valt ongelofelijk veel te kiezen. Juist twintigers en dertigers, die zich in de beslisfase van hun leven bevinden, hebben hier extra veel last van.

Persoonlijkheid

Mensen die perfectionistisch zijn en alsmaar op zoek zijn naar de allerbeste optie (maximaliseren) zullen moeilijker knopen durven doorhakken en belanden daardoor eerder in een dertigersdip.

Ontbreken van een eigen koers

Juist mensen die veel bevestiging zoeken voor hun keuzes bij anderen en mensen die het goed willen doen in de ogen van anderen, zijn gevoelig voor een quarterlife crisis.

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.