Orthomoleculaire therapie: ontlastingsonderzoek

Ontlastingsonderzoek

Waarom ontlastingsonderzoek laten doen bij een orthomoleculair therapeut?

Ontlastingsonderzoek is tijdens de orthomoleculaire behandeling vaak de eerste stap in het achterhalen van oorzaken van maag- en darmklachten.

Als orthomoleculair therapeut zie ik regelmatig cliënten die zich voor honderden euro’s hebben laten testen op voedingsintoleranties en vervolgens (zelfs na het elimineren van bepaalde voeding) nog steeds last hebben van maag- en darmklachten en het prikkelbare darm syndroom.  

Voordat je gaat testen (bloedtest) op voedingsintoleranties, voedingsovergevoeligheden of voedselallergieën zou ik een ontlastingsonderzoek aanraden. Door middel van een ontlastingsonderzoek krijg je een overzicht van hoe het gesteld is in de darmen. Het gaat verder dan alleen het testen op voedingsovergevoeligheden- en allergieën. Het gaat erom dat het hele milieu in de darmen verbetert. Dit maakt je ook minder gevoelig voor bepaald voedsel.

Wat is dan de meerwaarde van ontlastingsonderzoek bij een orthomoleculair therapeut?

Ontlastingsonderzoek

We zijn geneigd te denken dat met het eten van de juiste voeding maag- en darmklachten of het prikkelbare darm syndroom (PDS) vanzelf zullen verdwijnen. Dit is lang niet altijd het geval.

Ten eerste is er veel discussie over wat gezonde voeding is. Ten tweede, soms is er meer nodig om je darmen in een goede conditie te krijgen.

Naast voedingsintoleranties en voedingsovergevoeligheden kunnen er andere zaken spelen die voor klachten zorgen zoals: tekorten aan goede darmbacteriën, een overgroei aan schadelijke bacteriën, de aanwezigheid van parasieten, te veel schimmels en gisten (denk aan Candida), ontstekingen, afwijkende PH in de darmen, verteringsproblemen, een verhoogd doorlaatbare darm of een verzwakte afweer in de darmen.

Juist deze zaken maakt een orthomoleculair therapeut zichtbaar door middel van een ontlastingsonderzoek.

Ook maakt een ontlastingsonderzoek duidelijk of er verdenking is op voedingsallergieën en intoleranties. Door middel van bloedonderzoek kun je dan verder testen om welke voedingsmiddelen het precies gaat.  

Maak een afspraak! >

Uitslag van het ontlastingsonderzoek, en dan?

Een orthomoleculair therapeut kan op basis van de uitslag van het ontlastingsonderzoek goed richting geven aan de behandeling. Is er een overgroei van bepaalde bacteriën? Dan kunnen er speciale supplementen worden aangeraden. Zijn er te weinig goede bacteriën? De juiste voeding en een goede probiotica kunnen worden ingezet. Is er verdenking op parasieten? Dan kan dit door middel van een Triple Faeces Test (TFT, een goede parasietentest) verder onderzocht worden. Enzovoorts.

Een overgroei aan Candida Albicans vereist een andere aanpak dan het bestrijden van parasieten. Juist dit maakt een ontlastingsonderzoek zo waardevol voor een orthomoleculair therapeut.

Meer weten? Neem contact op met orthomoleculair therapeut Evelyn Prinsen.

Maak een afspraak! >

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.