Vitamine D: vakantiegevoel in een potje

Vitamine D

Een stof die bijdraagt aan een goede gezondheid en positieve stemming is vitamine D. Vitamine D is eigenlijk geen vitamine maar een hormoonachtige stof met uiteenlopende functies die ik straks benoem. Als orthomoleculair therapeut ben ik me zeer bewust van het belang van vitamine D en tekort aan vitamine D kom ik dan ook vaak tegen in mijn praktijk.

Hoe komt je lichaam aan vitamine D?

Vitamine D wordt voornamelijk onder invloed van zonlicht in de huid aangemaakt. Verder krijg je geringe hoeveelheden vitamine D binnen via voeding. Vitamine D zit in kleine hoeveelheden in vette vis, eieren en boter. Voor voldoende vitamine D ben je vooral afhankelijk van de zon.

Dit roept meteen de vraag op of wij in ons bewolkte kikkerlandje voldoende vitamine D kunnen aanmaken. Hier kom ik uitgebreid op terug, eerst wil ik iets vertellen over de functies van vitamine D en het effect dat dit stofje heeft op je gezondheid.

Vitamine D: niet alleen voor sterke botten

In mijn praktijk voor orthomoleculaire therapie en life coaching zie ik vaak dat mensen bij vitamine D denken vooral denken aan de rol die het speelt in het handhaven van een goede botstofwisseling en het behoudt van sterke tanden. Maar vitamine D doet veel meer dan dat.

Wetenschappers zijn de laatste jaren steeds vaker tot de conclusie gekomen dat een goede vitamine D status van belang is voor de totale gezondheid. Een tekort aan deze stof leidt niet alleen tot botontkalking maar wordt eveneens geassocieerd met een verhoogde kans op depressies, diabetes type 1 en 2, hart- en vaatziekten, reuma, ontstekingsziekten aan de darmen, multiple sclerose en verschillende vormen van kanker.

Huisartsen, orthomoleculair therapeuten en andere zorgverleners zijn inmiddels goed doorgedrongen van het belang van vitamine D.

Depressie en vitamine D

Er bestaat een overtuigende relatie tussen vitamine D en psychische ongemakken. Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat een vitamine D deficiëntie kan leiden tot een afwijkende hersenfunctie en een verhoogd risico geeft op stemmingsklachten.

Daarentegen werkt een optimale vitamine D-status een positieve gemoedstoestand in de hand. Zo geeft een inname van meer dan 20 mcg vitamine D per dag aanzienlijk minder kans op depressieve buien dan wanneer je nauwelijks vitamine D binnenkrijgt (minderdan 2,5 mcg per dag).

In de wintermaanden kan vitamine D er bovendien aan bijdragen dat je humeur verbetert en je weerstand verhoogt.

Hoewel onderzoekers hebben geconstateerd dat vitamine D verband houdt met de geestelijke gezondheid is het niet volledig duidelijk op welke manier dit gebeurt. Vitamine D draagt mogelijk via verschillende mechanismen bij aan een opgewekte stemming en een hoog energiepeil.

Zo reguleert vitamine D genen die betrokken zijn bij de synthese van neurotransmitters.

Verder gaat vitamine D cognitieve achteruitgang tegen: het stimuleert de werking van antioxidanten die het brein beschermen en het is betrokken bij de vorming van zenuwcellen.

Een andere verklaring voor de antidepressieve kracht van vitamine D heeft te maken met het immuunsysteem. Vitamine D is onmisbaar voor een goede afweer – en dit is misschien wel de belangrijkste reden dat het ook je mentale conditie bevordert. Vitamine D heeft een regulerende werking op het immuunsysteem, het reduceert de productie van pro-inflammatoire cytokines en het ondersteunt het lichaam bij het remmen van ontstekingen.

Wil je weten of je een vitamine D tekort hebt? Neem dan contact op met je huisarts of een orthomoleculair therapeut. Via mijn praktijk voor orthomoleculaire therapie en life coaching kunnen we middels bloedonderzoek je vitamine D gehalte laten bepalen.

Wil je meer weten over vitamine D?

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie met orthomoleculair therapeut Evelyn 06-81190606 >

 

Bronnen:

Schuitemaker, G. Nieuw licht op vitamine D en chronische ziekten. 2008, Ortho Communications & Science.

McCann, J.C. & Ames, B.N. Is there convincing biological or behavioral evidence linking vitamin D  deficiency to brain dysfunction? The FASEB Journal. 2008, 22(4): 982-1001.

Bertone-Johnson .E.R, Powers, S.I., Spangler, L. et al. Vitamin D intake from foods and supplements and depressive symptoms in a diverse population of older women. The American Journal of Clinical Nutrition. 2011, 94(4): 1104-1112.

Hoogendijk, W.J.G., Lips, P., Dik, M.G. et al. Depression is associated with decreased 25 Hydroxyvitamin D and increased parathyroid hormone levels in older adults. Archives of General Psychiatry. 2008, 65(5): 508-512.

Mora, J.R, Iwata, M. & Von Andrian, U.H. Vitamin effects on the immune system: vitamins A and D take centre stage. Nature Reviews Immunology.

Tangpricha, V., Turner, A. Spina, C. et al. Tanning is associated with optimal vitamin D status (serum 25-hydroxyvitamin D concentration) and higher bone mineral density. The American Journal of Clinical Nutrition. 2004, 80(6): 1645-1649.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.